KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Válságjelek Németországban – Társadalmi elégedetlenség a hanyatló gazdaság miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Németországban politikai válsággal fenyegető társadalmi elégedetlenség jelei mutatkoznak a hanyatló gazdaság miatt keletkezett megélhetési gondok miatt.

A lakosság nagy része által rokonszenvvel kísért sztrájkoló vasutasok, és a nagyvárosok utcáit megszálló mezőgazdasági termelők azt követelik a kormánytól, hogy Ukrajna anyagi támogatása helyett az ő gondjaikkal foglalkozzon – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

A tavalyi várhatóan 0,4 százalékos növekedés miatt kiapadóban azok a költségvetési források, amelyek lehetővé tették a társadalmi elégedetlenség féken tartását, egyszersmind Ukrajna háborújának támogatását Oroszország ellen. Olaf Scholz kancellár a belső egyensúly megbomlása árán is kitart Zelenszkij Ukrajnájának anyagi támogatása mellett, de a költségvetési gondok megosztják a szociáldemokrata-liberális-zöld kabinetet, és felbomlásának veszélyét idézik.

Németország az Egyesült Államok után Kijev második legfőbb támogatója. Annak az 50 milliárd eurónak a nagy részét is Berlin fizetné, amelyet az EU adott volna Zelenszkijnek, ha Orbán Viktor nem vétózta volna meg. A kérdés a magyar vétó dacára sem került le a napirendről, Berlin a belső német társadalmi gondok orvoslásánál is előbbre valónak tartja Ukrajna nyugati támogatással remélt győzelmét Oroszország ellen.

A német gazdaság versenyképessége rendkívül súlyosan visszaesett amiatt, hogy Scholz – amerikai kívánságra – hátat fordított az orosz gáznak, hagyta felrobbantani az Északi Áramlat 2 vezetéket, és az USÁ-ból és más közel-keleti drágább forrásokból származó energiahordozókra állt át. Ukrajna támogatása és az energiaárak miatt drasztikusan megemelkedett termelési és megélhetési költségek olyan feszültségek keletkeztek, amelyeken a koalíciós kabinet nem biztos, hogy felül tud kerekedni. Jelenleg csak az tartja össze a koalíciós pártokat, hogy válásuk esetén óriási szavazatveszteség érné őket, és a hatalmat is elveszítenék.

A német kormány támogatottsága 30 százalékosra csökkent a 2021.évi választáson elért többséggel szemben. A válság hullámán, továbbá a liberális migrációs politika hatására a második legnagyobb párttá vált az EU-ellenes Alternatíva Németországért (AFD) radikális jobboldali párt.

Ez is érdekelheti:  Orbán: Rendet kell tenni, teljes vizsgálat indul a gyermekvédelmi intézményekben!

Az idén választásokat tartanak az ország 16 tartományában, köztük Türingiában, Szászországban és Brandenburgban, amelyekben a zászlórúd az AFD-nek áll. Az EU-választás kimenetele is messzemenően befolyásolhatja a német választók hangulatát, mint ahogyan az EU választás kimenetelében is szerepet játszhat a német belpolitikai viszonyok alakulása.

A német vállalatoknak fejfájást okoz a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás várható kimenetele is. Attól tartanak, hogy a republikánusok győzelme protekcionizmussal párosulna, még jobban meggyengülne a versenyképességük, a német gazdaság még jobban megsínylené a világgazdaságban a Kelet javára végbemenő átrendeződést, melynek egyik megnyilvánulása, hogy Oroszország Európa vezető gazdaságává vált, megelőzve Németországot a bruttó nemzeti termék (GDP) vásárlóerő paritáson (PPP) számolt mutatója tekintetében.

 

Berlin, 2024. január 12. péntek (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: gazdák tüntetnek Németországban / Printscreen

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük