KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megbénulhat Németország, Scholz példátlan kihívással néz szembe

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Olaf Scholz kancellár mellett a német kormány több tagja is elítélte pénteken a támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák egy csoportját, amely előző nap megakadályozta, hogy a szabadságát töltő Robert Halbeck gazdasági miniszter leszálljon egy kompról, illetve megpróbáltak feljutni a járműre. A kormány több más tagja mellett maga Halbeck is hangot adott aggodalmának az incidens miatt. 

Aggaszt, hogy az országban ennyire felforrósodott a hangulat” 

– nyilatkozott a pénteken már schleswig-holsteini otthonában tartózkodó miniszter. Sajnálatosnak mondta, hogy nem tudott beszélni a tüntető gazdákkal, a komp pedig kénytelen volt visszafordulni.

A német kormány nem enged a gazdák követeléseinek

Olaf Scholz kancellár szintén bírálta és szégyenletesnek nevezte a gazdatüntetők csütörtöki akcióját. „Minden tiszteletem a virágzó tiltakozási kultúráé, de a politikai erkölcs ilyesfajta brutalizálását senki sem nézheti el közömbösen” – írta a kancellár az X közösségi oldalon. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az eset felidézte Walter Lübcke bevándorláspárti politikus halálának emlékét, akit 2019-ben gyilkolt meg egy szélsőjobboldali támadó.

Soha nem szabad elfelejtenünk, hová vezethet a politikai agresszió” 

– mondta a Funke Media Groupnak nyilatkozva. Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter szintén elítélte a csütörtöki incidenst, amelynek résztvevőit szerinte nem érdekli a német mezőgazdaság helyzete, csak a felforgatás lehetősége lebegett a szemük előtt. Egyúttal kijelentette: a német kormány nem enged a gazdák követeléseinek a költségvetési támogatások idei megvonásával járó terheik további csökkentésére.

Az Olaf Scholz vezette hárompárti kormánykoalíció csütörtökön – az esti tüntetés előtt – módosította a 2024-es szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetet, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat sem győzte meg a gazdaszövetséget és a gazdákat, akiknek egy 250-300 tüntetőből álló csoportja várta csütörtök este az egyik északi-tengeri szigetről hazatérő Robert Habecket.

Ez is érdekelheti:  Vitray Tamás 91 évesen újra megnősült

MTI, Mandiner

Kiemelt képen: Olaf Scholz, Németország kancellárja / Forrás: PAP / EPA / Andreas Gora / POOL

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük