KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

50 milliárd euró Kijevnek: az EU kész engedményeket adni Magyarországnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Bizottság hajlandó elfogadni Magyarország néhány követelését cserébe azért, hogy ne vétózza meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt – írja a Financial Times.

Három tisztségviselő szerint Magyarország 2025-ben jogot kaphatna a támogatás felfüggesztésére. A segélycsomag 2027-ig szól. Emellett Magyarország kezdeményezheti a feltételek felülvizsgálatát, hogy felmérjék, Ukrajnának továbbra is szüksége van-e pénzügyi támogatásra, és hogy teljesíti-e az uniós követelményeket a pénzek folyósításának igénybevételéhez.

Az Európai Bizottságnak emellett nincs kifogása a „vészfék” ellen, amely lehetővé teszi bármely ország számára, hogy „az Ukrajnának történő kifizetésekkel kapcsolatos komoly aggályokat” felvethessen, hogy azokat az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján megvitassák.

Arra a kérdésre, hogy ez elég lenne-e Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek ahhoz, hogy elfogadja az uniós támogatást, egy neve elhallgatását kérő magyar tisztviselő azt válaszolta, hogy „valószínűleg igen”. Egy másik forrás szerint a magyar fél „nyitott a tárgyalásra”.

Miután Magyarország megakadályozta a megállapodást, az uniós állam- és kormányfők decemberben nem tudtak megállapodni az Ukrajnának szánt további pénzeszközökről. Orbán Viktor akkor megvétózta a segélyprogramot.

A Politico című lap a héten arról számolt be, hogy Budapest feloldaná a vétót, ha évente felülvizsgálhatná a Kijevnek szánt segélyprogramot. Magyarország állítólag a múlt héten fogalmazta meg ezt a javaslatot. A tervezet szerint az EU évente 12,5 milliárd euró támogatást nyújtana Ukrajnának. Ez az összeg négy év alatt összesen 50 milliárd euró lenne.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár az Európai Tanács 2023. december 14-i brüsszeli ülése előtt / Fotó: AFP © MIGUEL MEDINA

Ez is érdekelheti:  Hatalmas alvilági fegyverarzenálra bukkant a rendőrség

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük