KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Ukrán hamisításokról” adott ki közleményt az orosz követség

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nagykövetség szerint nincs valódi bizonyíték arra, hogy orosz katonák mészároltak volna le civileket Bucsa városában.

Kijev és nyugati támogatói által kitalált hazugságnak tartja az orosz nagykövetség, hogy orosz katonák mészároltak le civileket 2022 tavaszán Bucsa városában. Mint írják, miután tavaly március végén Isztambulban az orosz és ukrán fél megegyezett „a Kijev által javasolt rendezési paraméterekben”, pár nappal később Bucsában tragédia történt. Ezután, civilek meggyilkolásával „alaptalanul vádolva” Oroszországot, újabb szankciókat vezettek be az ország ellen.

Azt írják, „2022. március 30-án, az isztambuli tárgyalási forduló másnapján az orosz fegyveres erők egységei teljesen kivonultak Bucsából”, többek között azért, hogy kedvező feltételeket teremtsenek egy későbbi megállapodáshoz. A közlemény szerint egy nappal később a város polgármestere, Anatolij Fedoruk is megerősítette, hogy egyetlen orosz katona sem tartózkodik a városban, „ugyanakkor egy szót sem ejtett az utcán lelőtt helyi lakosokról”. Néhány nappal később azonban megjelentek a polgári áldozatok holttesteiről szóló hírek.

Az orosz nagykövetség szerint figyelmen kívül hagyják, „hogy amikor az orosz hadsereg ott volt, a város lakói szabadon mozogtak az utcákon, használták a mobiltelefonjaikat, így lehetőségük volt kapcsolatba lépni rokonaikkal, barátaikkal, és beszámolni az orosz katonák »számos bűncselekményéről«, akik egyébként 452 tonna humanitárius segélyt juttattak el hozzájuk, miközben az ukrán csapatok éjjel-nappal lőtték a város déli peremét, beleértve a lakott területeket is.” Az oroszok állítják: fényképek, videók és egyéb bizonyítékok csak azután jelentek meg az interneten és a televíziókban, hogy az ukrán csapatok bevonultak Bucsába. Mint írják, később a nyugati média is elismerte: sok civil nem lőtt, hanem tüzérségi repeszek okozta sérülésekbe halt bele. Ezeket a tüzérségi támadásokat, az orosz közlemény szerint, az ukrán fegyveres erők hajtották végre.

Demokrata

Kiemelt képen: Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttesteit fektetik egymás mellé a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án / FOTÓ: MTI/EPA/OLEG PETRASZJUK

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: