KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Száz százalék feletti az infláció a latin-amerikai országban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az év első három hónapjának teljes inflációja 21,7% volt. Februárban az inflációs ráta elérte a 102,5%-ot

Az argentin infláció márciusban éves összehasonlításban óriási mértékben, 104,3%-ra emelkedett, ami 1991 óta a legmagasabb éves ütemet jelenti – derül ki az Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézet (INDEC) pénteken közzétett adataiból.

A hónapra vonatkozó inflációs adat 7,7% volt, ami magasabb, mint a Bloomberg által megkérdezett elemzők által készített 7%-os medián előrejelzés. A Reuters által megkérdezett közgazdászok pesszimistább, 7,1%-os előrejelzést adtak.

Az év első három hónapjának teljes inflációja 21,7% volt. Februárban az inflációs ráta elérte a 102,5%-ot, ami azt jelenti, hogy számos fogyasztási cikk ára több mint kétszeresére emelkedett az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

A legnagyobb mértékű emelkedést és a teljes indexet leginkább befolyásoló tényezőt az oktatás költségének növekedése jelentette, amely havi szinten 29,1%-kal emelkedett. A nagymértékű emelkedést a tanévkezdésnek tulajdonították.

A ruházati cikkek, valamint az élelmiszerek és az alkoholmentes italok – azon belül is elsősorban a hús, a tejtermékek és a tojás drágulása miatt – havi szinten 9,4%-kal, illetve 9,3%-kal emelkedtek. Az Argentínában kitört madárinfluenza miatt a csirke és a tojás ára több mint 25%-kal emelkedett.

Argentína több éve egymás után a legmagasabb inflációs mutatókkal rendelkező országok közé tartozik. Buenos Aires már régóta próbálja megfékezni az inflációt, de a megosztottság beárnyékolja az ország gazdaságpolitikáját. Tavaly nyáron három gazdasági miniszter váltotta egymást alig négy hét leforgása alatt, miközben a gazdasági válság egyre mélyült.

Decemberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb 6 milliárd dollárnyi mentőövet hagyott jóvá az országnak. Ez a legutóbbi hitel, egy 30 hónapos futamidejű, 44 milliárd összegű támogatás volt Argentína részére.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: