KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szuszékokra rótt üzenet – Makoldi Sándor most megjelent gyönyörű kiadványa ismerteti az ácsolt, vagy kelengyés ládák titkait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az igényes kivitelezésű pazar könyv ősi bútorunk, az ácsolt láda jeleit, titkait, üzeneteit taglalja

Makoldi Sándor: Szuszékokra Rótt Üzenet címmel jelent meg 2021 decemberében egy pazar könyv, mely ősi bútorunk, az ácsolt láda jeleit, titkait, üzeneteit taglalja.

A 340 oldalas színes, keménykötésü kiadvány rengeteg képpel és ábrával mutatja be a ma már leginkább a padlásokra, kamrák mélyére száműzött egykori jellegzetes bútordarab felettébb érdekes történetét.

A Mede Ferenc és a Háttárs Kft. gondozásában kiadott könyv a Gömörben, de az egész Felvidék szerte használt ácsolt láda, vagy ha úgy tetszik kelengyés láda történetét és jellegzetességeit ismerteti. A könyv hiánypótló a maga nemében, hiszen a láda geometrikus jeleinek értelmezésével eddig alig foglalkozott a szakma.

A nemzet karakterét, közösségi formáját, képírásba tömörített egyetemes mondanivalóját leginkább a népművészet őrizte meg. Makoldi Sándor (1945-2017) festőművészként közeledett a néprajzhoz, melyben felismerte a magyarság ősi hagyatékát.

Magyar festőként, főiskolai tanárként, diplomás néprajzosként a népművészet kifejezési formái izgatták. Ugyanis a népművészet őrizte meg leginkább a nemzet karakterét, közösségi formáját (közérthetőségét), képírásba tömörített egyetemes mondanivalóját.

A könyv szerzőjéről itt olvashatunk bővebben.

Mivel tudta alkotóként, hogy e jelek nem lehetnek csak üres díszek, meg akarta érteni, hogy miért kerültek főleg a kelengyés ládákra, amit az emberi élet csúcspontján, a házasságkötés ünnepén mutattak meg. A szakrális alkalom szülte fontos tartalmaikat analógiák segítségével fejtette fel, más ácsolt tárgyak (bútorok) hasonló jeleivel együtt a koporsók és bölcsők esetében is, az emberi élet nagy fordulópontjaihoz kötődően.

Különleges, hogy a Kárpát-medence a központja a mai (azaz múlt század világháborúiig) megmaradt ácsolt ládáknak. A jeleik típusa is a magyarságra jellemző, összevetve a hitvilágunkkal. Ezt bontja ki a fenti tanulmány – a magyar régészeti, népművészeti analógiák segítségével. Amiből megismerhetjük saját kultúránk egységes, és folyamatosan létező élet-bölcsességét, s a gyönyörű ládákra képírással rótt, jövőnknek is szóló üzenetét.


A könyv ára: 9.800 Ft / 29,80€

A könyvek Magyarország területére utánvéttel, vagy előreutalással kerülnek szállításra.

Utánvét esetén a postaköltség 2000 Ft, előreutalás esetén 1700 Ft. Előreutalás választása esetén díjbekérőt küldünk, amit banki utalással, vagy kártyával lehet kiegyenlíteni.

Szlovákia területére utánvéttel történik a postázás, szlovákiai feladással, tehát a szlovák postaköltséget kell csak fizetni.

 

Szuszékokra rótt üzenet

A könyv az alábbi űrlap kitöltésével közvetlenül itt megrendelhető:

Kérjük, válassza ki a fizetési módot. Előreutalás esetén az itt megadott email címre díjbekérőt küldünk!
Kérjük, írja be a példányszámot!

 

Közvetlen kapcsolat:

szuszekos@gmail.com

Mede Ferenc – Háttárs Kft

3564 Hernádnémeti

József Attila u. 3.

TEL (+36) 70 2998928

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük