KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Spiegel: a Gazprombank nem fogadott el több átutalást a Gazprom Germania egyik leányvállalatától

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz Gazprombank nem fogadott el több átutalást a német állam felügyelete alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli konfliktus – írta csütörtökön a Der Spiegel.

A német hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság – a Gazprom Germania brit leányvállalata – április és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást.

Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte, leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.

A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek fizetések körül. Az ügy „marginális”, az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból – közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy „a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni” az orosz gázért.

Az orosz elnök rendelete szerint a Gazprom kizárólag rubelben fogadhatja el az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országokba szállított földgáz árát.

A Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításban hozzátette, hogy a németországi gáztározók töltöttsége egyelőre emelkedik. A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) adatai szerint 33,4 százalékos a töltöttség, nagyjából megfelel a 2017 azonos időszakában regisztrált szintnek, és jelentősen meghaladja a 2015, 2018 és 2021 áprilisának végén feljegyzett értéket.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

Robert Habeck gazdasági miniszter április elején jelentette be, hogy a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében elrendeli a Gazprom Germania vállalatcsoport állami felügyelet alá vételét.

Ez is érdekelheti:  Ezért támogatják az arab államok Izraelt Iránnal szemben

A röviddel az intézkedés előtt megjelent német sajtóértesülések szerint az anyavállalat, a Gazprom megpróbálta átjátszani egy ismeretlen hátterű szentpétervári cégnek a németországi érdekeltség tulajdonjogát.

A Gazprom Germania kulcsfontosságú szereplő a németországi energiaellátásban. Állami felügyeletét a Bundesnetzagentur látja el. Klaus Müller, a hatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vállalat kritikus szintre, 1 százalék alá süllyesztette a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású – legnagyobb németországi és legnagyobb nyugat-európai – rehdeni földgáztározó töltöttségét. A szakember jelezte, hogy ezzel veszélybe került számos önkormányzati közműszolgáltató földgázellátása.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük