KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Seymour Hersh: A CIA tudja, hogy Ukrajna ellentámadása meghiúsul

A CIA figyelmeztette Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy Ukrajna folyamatban lévő ellentámadása az orosz erők ellen kudarcot fog vallani, és hogy Kijev „nem fogja megnyerni a háborút” – írta csütörtökön Seymour Hersh amerikai újságíró.

Blinken „rájött, hogy az Egyesült Államok – vagyis szövetségesünk, Ukrajna – nem fogja megnyerni a háborút” Oroszország ellen – írta Hersh a Substack blogján, egy névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva.

„Az ügynökségen [CIA] keresztül eljutott Blinkenhez a hír, hogy az ukrán támadás nem fog működni”

– folytatta Hersh forrása, anélkül, hogy pontosította volna, mikor érkeztek ezek a figyelmeztetések.

„Ez [Volodimir] Zelenszkij [ukrán elnök] showműsora volt, és voltak olyanok a kormányzatban, akik elhitték a baromságait”.

Az ukrán ellentámadás június elején kezdődött, amikor Kijev a legjobban felszerelt és kiképzett nyugati dandárjait vetette be, hogy megpróbálja elvágni a Donbászt a Krímmel összekötő orosz szárazföldi hidat a déli Zaporozsje tartományban. A művelet a legtöbb beszámoló szerint kudarcot vallott, és az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint Ukrajnának több mint 43 ezer katonájába és közel 5000 nehézgépjárműbe került, miközben csupán pár falut tudtak visszafoglalni.

The Washington Post: Kudarcot vall az ukránok offenzívája

Hersh forrása azt állította, hogy a CIA Ukrajna esélyeinek józan értékelése arra késztette Blinkent, hogy fontolóra vegye egy békeszerződés megkötését a konfliktus lezárása érdekében, „ahogy Kissinger tette Párizsban a vietnami háború lezárásáért”. Annak ellenére, hogy tudta, hogy Ukrajna kilátásai borúsak, William Burns CIA-igazgató állítólag megragadta az alkalmat, hogy felkeresse a Fehér Házat, és felajánlja támogatását Joe Biden elnök Kijevnek nyújtott határozatlan idejű katonai támogatásra irányuló politikájához, azzal a céllal, hogy magasabb pozíciót szerezzen a Biden-kormányzatban.

Bármilyen háttérmanőverezésre is került sor, Blinken soha nem támogatta nyilvánosan a Kijev és Moszkva közötti békemegállapodást, és júniusban kijelentette, hogy a tűzszünet egy Oroszországnak kedvező „patyomkini békéhez” vezetne.

Ez is érdekelheti:  Ez van: Az új brit miniszterelnök szerint Biden mentálisan is OK

Nem Hersh az első riporter, aki azt állítja, hogy magas rangú amerikai tisztviselők tudták, hogy Ukrajna ellentámadása nem lesz sikeres. Az Egyesült Államok és más NATO-államok katonai vezetői tudták, hogy a hadművelet kudarcra van ítélve, amíg Ukrajnának nincs eszköze az orosz légi fölény ellensúlyozására – jelentette a múlt hónapban a Wall Street Journal. Ennek ellenére Kijev nyugati támogatói engedélyezték, hogy az offenzíva ettől függetlenül megkezdődjön, állítólag abban reménykedve, hogy „az ukrán bátorság és leleményesség meghozza a gyümölcsét”.

Az elmúlt két hónap során Zelenszkij többször is a Nyugatot okolta hadserege sikertelenségéért, azt állítva, hogy nem kapott megfelelő fegyvereket – különösen vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat – az orosz vonalak áttöréséhez. Az ukrán vezetés most megosztott abban, hogy folytassák-e a hadműveletet, vagy várjanak, és tavasszal próbálkozzanak újra – jelentette szerdán a Newsweek. Az amerikai magazin szerint Zelenszkijnek most el kell döntenie, hogy „mindent belead-e, és kockáztat egy költséges kudarcot, vagy csökkenti Ukrajna veszteségeit, és belenyugszik egy politikailag káros vereségbe”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken külügyminiszter a Fehér Ház Ovális Irodájában június 22-én. / Anna Moneymaker/Getty Images.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük