KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Washington Post: Kudarcot vall az ukránok offenzívája

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai hírszerző ügynökségek „komor” értékelést készítettek Ukrajna folyamatban lévő ellentámadásáról, és úgy vélik, hogy Kijev az év végéig nem fog délre, a Krím-félsziget felé nyomulni – írja a The Washington Post.

A tisztviselők kételyeiknek adtak hangot az ukrán misszióval kapcsolatban egy titkos hírszerzési jelentésben, amelynek tartalmát csütörtökön továbbították a The Washington Postnak, a hírportál pedig Moszkva „brutális profizmusára” hivatkozott az elfoglalt területek megvédésével kapcsolatban.

„Az amerikai hírszerző közösség értékelése szerint Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol városát”

– áll a jelentésben, hozzátéve, hogy

Kijev akkor nem lesz képes „teljesíteni fő célkitűzését, hogy az idei hadjáratban elvágja Oroszország szárazföldi hídját a Krímhez”.

Bár a félsziget Moszkva ellenőrzése alatt áll, amióta lakói 2014-ben az Oroszországhoz való visszacsatolás mellett szavaztak, ukrán illetékesek többször megígérték, hogy erővel visszafoglalják a régiót, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajna szuverén területe.

Kijevnek a Krím visszaszerzésére irányuló terveiben Melitopol állítólag jelentős szerepet játszana, mint az Azovi-tenger partjainak egyik legnagyobb városi központja. A város elfoglalása támadási területet biztosíthatna a félsziget elleni további támadásokhoz, amely idén már több ukrán csapás célpontja is volt.

A Post jelentése visszhangozni látszik Seymour Hersh oknyomozó riporter közelmúltbeli értesüléseit. Egy csütörtökön megjelent cikkében egy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztviselőt idézett, aki egyenesen kijelentette, hogy Ukrajna „nem fogja megnyerni a háborút”.

„A [CIA-n] keresztül eljutott a hír [Antony Blinken amerikai külügyminiszterhez], hogy az ukrán támadás nem fog működni” – mondta Hersh forrása. Hozzátette, hogy az offenzíva csupán „[Volodimir] Zelenszkij [ukrán elnök] showműsora volt, és voltak olyanok az adminisztrációban, akik elhitték a baromságait”.

Seymour Hersh: A CIA tudja, hogy Ukrajna ellentámadása meghiúsul

Az ukrán ellentámadás június elején kezdődött, amikor Kijev bevetette a legjobban felszerelt és kiképzett nyugati dandárjait, hogy megpróbálja elvágni a Donbászt a Krímmel összekötő orosz szárazföldi hidat a déli Zaporozsje tartományban. A hadművelet a legtöbb beszámoló szerint kudarcot vallott, és orosz becslések szerint Ukrajnának több mint 43 ezer katonájába és közel 5000 nehézgépjárműbe került, cserébe egy maroknyi faluért.

Június óta Zelenszkij többször is a Nyugatot hibáztatta a hadsereg sikertelenségéért, azt állítva, hogy nem kaptak megfelelő fegyvereket az orosz vonalak áttöréséhez, miközben vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat követelt. Az ukrán vezetés most megosztott abban a kérdésben, hogy folytassák-e a hadműveletet, vagy várjanak, és jövő tavasszal próbálkozzanak újra – jelentette szerdán a Newsweek. Az amerikai magazin szerint Zelenszkijnek most el kell döntenie, hogy „mindent megtesz-e, és kockáztat-e egy költséges kudarcot, vagy pedig csökkenti Ukrajna veszteségeit, és elfogad egy politikailag veszélyes vereséget”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Egy ukrán katona egy lövészárokban fut a frontvonalon, a Zaporozsje régióban, augusztus 10-én (Libkos/AP)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: