KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rendkívüli állapotot hirdettek Brazíliavárosban Bolsonaro hívei miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Luiz Inácio Lula da Silva elnök szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban.

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap, áttörve a rendőrségi kordont.

Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök időközben szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal. Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

A televízióban mutatott felvételek szerint a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, bezúzták az ablakok üvegeit, jelentős anyagi károkat okozva az épületben. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

A garázdálkodó tömeg létszámát háromezerre becsülik a hatóságok.

A brazil hírügynökség szerint a katonai rendőrség egyik helikopteréről villanógránátokat és könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, illetve a nemzeti gárda, valamint a hadsereg első alakulatai már megérkeztek az elnöki palotához.

„Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni”

– hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke Twitter-üzenetében.

„Beszéltem telefonon Ibaneis Rochával, a szövetségi kerület kormányzójával, akivel egyébként is állandó összeköttetésben vagyok. A kormányzó tudatta velem, hogy az egész rendőrségi apparátus arra összpontosít, hogy úrrá legyen a helyzeten” 

– tette hozzá Pacheco.

Időközben Biden és Macron is elítélték a zavargásokat.

(MTI)

Ez is érdekelheti:  Felfedezték az mRNS COVID-vakcina hatástalanításának módszerét!?

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük