KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

XVI. Benedek temetési rítusa és Ferenc kicsinyes gesztusai

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A középszerű emberek még náluk is középszerűbbekkel veszik körül magukat, hogy tetszésük szerint irányíthassák őket, és elfedjék saját középszerűségüket. Ezt tette Bergoglio is, amint elfoglalta a pápai trónt. És ez XVI. Benedek pápa halálával sokadszorra is bebizonyosodott.

Összefoglalom itt az elmúlt napok néhány eseményét, melyek többnyire anekdotikusak, de felfedik Ferenc pápa aljas és kicsinyes lelkületét. Némelyik nyilvános, másokat viszont a Szent Palota folyosóit járó, diszkrét források bíztak rám:
– Még mielőtt XVI. Benedek halálhíre napvilágot látott volna, a Santa Martából már kiment a parancs: a Vatikánban a munka a szokásos módon folytatódik. Más szóval: „itt nem történt semmi”. A Szentszéknél dolgozókkal – klerikusok és laikusok – tudatták, hogy ha tevékenységüket nem függesztik fel, hogy legalább a gyászmisén részt tudjanak venni, akkor ki kell venniük egy szabadnapot. A Santa Martának ekkor kompromisszumot kellett kötnie: részt vehetnek a misén, de csak 13 óráig. Ezt követően vissza kellett térniük a munkájukhoz.
– Sem a Vatikánvárosban, sem a területen kívüli függőségekben, sem a nunciatúrákon nem hirdettek hivatalos gyászt. A harangok nem szólaltak meg, és a zászlókat nem engedték félárbocra. Ez utóbbi részlet nagy meglepetést okozott. Minden országban van létezik a gyász eme módja, amikor egy viszonylag fontos személyiség meghal. A Vatikán és Ferenc pápa udvara számára nem volt ilyen XVI Benedek. Érdekes módon az olasz állam és Nagy-Britannia elrendelte, hogy december 31-én félárbocra eresszék a zászlókat.
– A szent palotákban újra és újra elhangzott, hogy az utasítás az, hogy a dolgok menjenek tovább úgy, mintha mi sem történt volna. Éppen ezért szerdán Ferenc pápa a szokásos módon megtartotta általános audienciáját, miközben néhány méterre tőle ott volt elődje temetetlen holtteste. És alig tett rá utalást, hogy „a katekézis nagy mesterének” nevezze.
– Sok bíboros és püspök csalódott volt, amiért nem vehetett részt a körmenetben, amely az elhunyt pápa földi maradványait a Mater Ecclesiae kolostorból a Szent Péter-bazilikába vitte. Minden országban, minden monarchiában az ilyen körmenetnek különleges és szigorú ünnepélyessége van, még akkor is, ha nem az uralkodó haláláról van szó (emlékezzünk Don Juan de Borbón esetére, vagy az angol anyakirálynőre, vagy Fülöp hercegre, Edinburgh hercegére). XVI. Benedek földi maradványait egy szürke furgonban szállították el. Sem Ferenc, sem a bíboros vikárius nem elnökölt a körmenetben. Georg Gänswein és az emlékezők, a nők, akik az elmúlt években segédkeztek nekik. A Kúrián ez nagyon rosszul sült el: „Ilyet még Olaszország legkisebb falujából származó emberrel sem tesznek” – mondták.
– A pápai háztartás és más kúriai hivatalok tagjainak, akik a ravatalozó kápolnánál sétálgattak, az egyik legjobban feltűnő dolog az volt, hogy mennyi fiatal pap -több száz- jött el, hogy reverendába öltözve búcsút vegyen Benedek pápától. Egyikük halk hangon a következőket nyilatkozta: „Benedek pápával még szeminarista koromban találkoztam, a többi csoporttársammal együtt. A szavak, amelyeket újra és újra elmondott nekünk, a következők voltak: ‘Tanuljatok keményen és imádkozzatok sokat’. Elképzelhetetlen volt, hogy azt mondja nekünk: ’A papok férfiak, ezért sokan közülük pornográfiát néznek’ (utóbbi szavak Ferenc pápa legutóbbi, a barcelonai érsekség szeminaristáihoz intézett szavai voltak).
– Ugyanebben az értelemben nagyon feltűnő volt a fiatalok és a gyermekes családok száma, akik eljöttek meglátogatni Benedek pápát.
– A jelenlévő püspököket és bíborosokat leginkább Gambetti bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapjának érzéketlen magatartása bosszantotta. Nem maradt észrevétlen a szertartások celebrálása során tanúsított rideg és gépies hozzáállása (mint az ágyból éppen felkelni készülő ember hangja, amit hallani lehet), valamint számos előírás betartásának hiánya. Szintén visszataszító volt a fogtechnikus végzettségű Ettore Valzania jelenléte, akit ugyanez a bíboros nevezett ki a bazilika menedzserének, aki a három nap alatt farmerben járkált a bazilikában, miközben bíborosokat és államfőket fogadott. Ez a rejtélyes és közönséges személy volt felelős többek között azért, hogy a hívek legfeljebb két-három másodpercre állhattak meg az elhunyt pápa teste előtt anélkül, hogy még egy imát is elmondhattak volna a ravatal előtt. Nem lehetett volna például meghosszabbítani a Szent Péter-bazilika nyitvatartási idejét?
– Ferenc pápa elhatározta, hogy a gyászmise végeztével azonnal visszavonul a Santa Marta-i szállására. Két legközelebbi munkatársának sokat kellett erősködnie ahhoz, hogy belássa a gesztus kellemetlenségét. Végül beleegyezett abba, hogy pápai ruháitól megszabadítva búcsút vegyen Benedek pápa koporsójától a Szent Péter-bazilika átriumában. Azt pedig határozottan megtagadta, hogy elkísérje a halotti kriptához, és ott celebrálja az utolsó rítust, melyet Re bíboros, a Szent Kollégium dékánja vállalt.
– A világ minden tájáról érkezett püspökök és bíborosok jó része, akik búcsúzni jöttek az emeritus pápától, megdöbbentek – és ezt a hozzátartozóiknak is tudatták – Ferenc pápa gesztusainak és szavainak közömbösségén elődjével szembeni. Egyikük megjegyezte: „Lelkeket és nem szájakat etetni, ez az egyház küldetése.”
– Amint kiderült XVI. Benedek halála, a Santa Marta sietett közölni, hogy az elhunyt kétséges végakarata miatt hivatalosan csak az olasz és német delegációk vesznek részt. A probléma szerdán jelentkezett, amikor az államtitkárság megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a különböző országok kormányainak számos küldöttsége személyes minőségben vesz részt a temetésen. A hír annyira váratlanul érte őket, hogy a Governatorato csak aznap késő este adott utasítást az illetékes tisztviselőknek, hogy biztosítsanak parkolóhelyeket az államfőket és minisztereket szállító hivatalos járműveknek.
– Az államtitkárság hivatalosan közölte a delegációkat küldő országokkal, hogy képviselőik tartózkodjanak a hivatalos öltözet viselésétől. Ez meglepetést okozott, mivel még a bíborosok temetése esetén is ezt a fajta öltözetet használják. Ratzinger pápától még ezt a tiszteltetet is megtagadták.
– Tudjuk, hogy miből vannak az újságírók, de néhányuk mégis megőrzött egyfajta őszinteséget. A narratíva, amely a világ szerkesztőségeit és magát a szentszéki sajtószobát is bejárta, az volt, hogy Benedek pápa mindig is egy távoli pápa volt, aki gyűlölte vagy közömbös volt a keresztény nép iránt. Sokan közülük halkan beismerték téves ítélkezésüket, amikor látták, hogy mennyire meglepően sokan érkeztek a Szent Péter-bazilikába az elmúlt napokban. Valójában a gyászmisére érkezők ugyanúgy megtöltötték a Szent Péter téren felállított székeket, mint egyszer már korábban, Ferenc pápai beiktatási miséjén, „amikor még nem ismerték őt az emberek” – tette hozzá néhány rosszindulatú püspök.
Ferenc pápa arckifejezése a gyászmise alatt, amit cikkünk illusztrálására használunk, kellően beszédes a lelke sötétségéről: úgy tűnik, mintha saját temetésén venne részt.
Forrás: Caminante Wanderer, Argentína, 2023. január 5.
Kiemelt kép: Photo by Franco Origlia/Getty Images
Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (II. rész)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük