KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin megszállóknak nevezte a románokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszországot meglopták, az orosz, az ukrán és a fehérorosz egy nép, a románok pedig megszállók – ilyen és ehhez hasonló állítások olvashatók a Vlagyimir Putyin által jegyzett, a román sajtó szerint propagandisztikus cikkben.

A propagandaháború Oroszország és Ukrajna között egyre bizarrabb formát kezd ölteni, mindkét fél sajátos „történelemszemléletét” hangoztatja, de miközben Ukrajnában a legfelsőbb körök azt a nézetet erőltetik, hogy az oroszok tulajdonképpen nem is szlávok, addig Oroszországban „csak” a pánszlávizmus hangoztatására és a történelmi tények és események eltorzítására tesznek kísérletet.

Vlagyimir Putyin legutóbb nagy terjedelemben foglalkozott a témával, Ukrajnát műállamnak nevezve. Ugyanakkor szóba került Románia is. Az orosz elnök szerint Románia megszállta Besszarábiát és Észak-Bukovinát,  így igazságszolgáltatás történt 1940-ben, amikor a Szovjetunió visszakapta ezeket a területeket, beleértve a később felszabadított Kígyó-szigetet is, ami megint egy fájó pont román szempontból a Fekete-tengeri gázlelőhelyek miatt (a gondolatmenetet követve, nyilván Észak-Erdély visszatérése is jogos volt). Putyin amellett érvel, hogy a Szovjetunió egykori tagköztársaságai vissza kellene kapják azokat a területeket, amelyeket birtokoltak, amikor beléptek a szovjet birodalomba. Ilyen körülmények mellett természetesen Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése szóba sem jöhet.

Putyin Magyarországot és Lengyelországot is említi, igaz, abban a kontextusban, hogy a történelem folyamán ezen országok határain belül éltek oroszok (Magyarország esetében ruszinokra gondolhat). Ukrajnában egyébként a hivatalos, törvényileg is kimondott álláspont szerint a magyarok megszállók (nem őshonos kisebbség), akik „ősi ukrán” (Kijevi Rusz) területeket vettek el az ezek szerint mindig is létező Ukrajnától. Ennek a történelemhamisítás kategóriájába tartozó állításnak még akkor sincs értelme, ha valamiért Putyin álláspontja lenne a megkérdőjelezhetetlen igazság, hiszen akkor ez a téma a magyarokra és az oroszokra tartozna, ha már az orosz és az ukrán egy nép.

Forrás: Digi24 / Itthon.ma

Ez is érdekelheti:  Time: Ukrajnában ismét a nők mozgósítására szólítottak fel

Kapcsolódó:

Sojgu orosz honvédelmi miniszter idézést kapott Ukrajnából

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük