KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Párizst ellepte a szemét a sztrájk miatt (+videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy hete sztrájkolnak a kukások Párizs bizonyos kerületeiben. Úgy tiltakoznak a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen, hogy napok óta nem ürítik a szemeteseket és három szemétégető is leállt a francia főváros határában, így az utcákon már több, mint ötezer tonna szemét halmozódott fel. A lakosok és vendéglátósok dühösek, mert a rengeteg szemét vonzza a rágcsálókat és elriasztja a kuncsaftokat.

Továbbra is rendkívül heves a francia szakszervezetek tiltakozása a kormány nyugdíjreformja ellen, január óta rendszeresek a sztrájkok és a tüntetések országszerte. A tiltakozók között vannak a szemétszállítók is, akik immár egy hete nem veszik fel a munkát, és ennek szemmel látható és orral érezhető eredménye is van, a francia fővárost ugyanis valósággal ellepte a szemét, több ezer tonna hulladék halmozódott fel Párizs utcáin.

Könnygázt vetett be a rendőrség a nyugdíjreform-ellenes tüntetéseken Párizsban

Ráadásul nem csak az utcai szemetesek vannak csordultig tele, a mellettük elhelyezett szemeteszsákok sok helyen már a járdát is elfoglalják.

A munkabeszüntetésről hírt adó Le Monde úgy tudja, hogy Párizs-szerte 5400 tonna szemét hever az utcákon, ráadásul három, a főváros határában lévő hulladékégető sem dolgozik, így Ivry-sur-Seine, Issy-les-Moulineaux és Saint-Ouen környéke különösen nehéz helyzetbe került a rengeteg szemét miatt.

Párizs: A francia szenátus elfogadta a vitatott nyugdíjreformot

A lap kiemeli, hogy a sztrájkra buzdító CGT szakszervezet sztrájkfelhívásában emlékeztet rá, hogy a szemétszállítók jelenleg 57 éves korukban kérhetik nyugdíjazásukat, ám ez a korhatár a nyugdíjreform elfogadása esetén 59 évre tolódna ki. A szakszervezet felhívja rá a figyelmet, hogy a hulladékkezelési és csatornázási szektorban dolgozó emberek túlnyomó többségének várható élettartama tizenkét-tizenhét évvel kevesebb, mint a többi munkavállalóé.

A CGT szakszervezet főtitkára, Régis Vieceli a BFMTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a mozgósítást szerdáig meghosszabbították, de rendkívül elszántak és nem kizárt, hogy folytatják a munkabeszüntetést annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a nyugdíjreformmal kapcsolatos törvénytervezetét.

Ez is érdekelheti:  Bajban Macron, a franciák többségét nem érdekli az ukrajnai háború

Régis Vieceli azt szeretné elérni, hogy a francia vezetés üljön le tárgyalni a szakszervezetekkel, hogy átbeszéljék a nyugdíjkorhatárt kérdését, különös tekintettel azokra, akik az átlagosnál nehezebb fizikai munkát végeznek, valamint a fizetések újratárgyalására is szükség van.

A szemétszállítók sztrájkján felül további problémát okoz a Sytcom fővárosi hulladékkezelő munkabeszüntetése, a párizsi kerületek felében ők kezelik a szemétszállítást, a másik felében pedig magáncégek. A Sytcom több telephelye is részlegesen leállt, a vállalat ezért mintegy tizenöt másik hulladékkezelő vagy tárolóhelyre irányítja a kukásautókat annak érdekében, hogy elkerüljék a rendőri beavatkozást a telephelyeik megnyitása végett.

Colombe Brossel párizsi alpolgármester Twitter-bejegyzése szerint március 12-én, vasárnap a szemétszállítás a francia főváros összes kerületében akadozott és a Sytcom hulladékkezelő utolsó elérhető telephelye részlegesen zárva, valamint a szemétégetők továbbra sem működnek.

A francia fővárosban kialakult helyzettel kapcsolatban Clément Beaune közlekedési miniszter éles kritikát fogalmazott meg a városvezetéssel szemben, mondván, elképesztő a párizsi vezetés teljes tétlensége, és azt mutatja, hogy semmibe veszik a lakosságot, mivel semmiféle sürgősségi intézkedést nem foganatosítottak, még csak részlegest sem.

A fővárosban uralkodó káosz miatt a bárok és sörözők üzemeltetői ugyanakkor óriási vesztesei a szemétszállítók munkabeszüntetésének, mivel a felhalmozódott hulladékkupacok mellé senki nem akar kiülni, így egyre kevesebb vendég van a teraszokon.

Párizs tehát lassan egyetlen gigantikus szemétdombbá változik, ami nem csak a borzasztó látvány és a penetráns szag miatt kellemetlen, hanem azért is, mert a rengeteg szemét vonzza a rágcsálókat, a lakosok ezért egyre dühösebbek. A BFMTV stábjának nyilatkozott egy helyi nő, aki szerint megengedhetetlen és szégyenteljes, hogy Párizst ilyen állapotban kell látni.

A főváros 16. kerületének egyes helyein már annyi a szemét a járdán, hogy a gyalogosoknak alig maradt hely a közlekedésre. Egy másik helyi lakos szerint sürgősségi intézkedésekre lenne szükség, mert egyre nehezebben lehet bejutni a lakóházakba és egyre áthatóbb a bűz.

Ez is érdekelheti:  Így semlegesíti a Krím felé tartó ukrán tengeri drónokat az orosz hadsereg (videó)

V4NA, Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Szeméthalom egy párizsi utcán 2023. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük