KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Párizs: A francia szenátus elfogadta a vitatott nyugdíjreformot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia parlament felsőháza zöld utat adott az Emmanuel Macron elnök által javasolt nyugdíjreformnak. A kezdeményezések, amelyek a nyugdíjkorhatár emelését is magukban foglalják, a társadalom nagy részének határozott ellenállását váltották ki.

Szombaton késő este 195 szenátor szavazott a tervek mellett, 112 ellene – ezt az eredményt Elisabeth Borne miniszterelnök „fontos állomásnak” nevezte, idézi az AFP. A szenátorok már csütörtökön jóváhagyták a törvényjavaslatban szereplő egyik kulcsfontosságú cikkelyt.

A reformcsomagot most várhatóan szerdán egy alsó- és felsőházi képviselőkből álló vegyes bizottság vizsgálja felül. A végleges tervezetet – amennyiben lesz ilyen – ezt követően nyújtják be zárószavazásra mindkét kamarának a hét folyamán.

Mint a francia média rámutat, a 49/3-as cikkely néven ismert alkotmányos eszköz lehetővé teszi, hogy Macron kormánya szavazás nélkül is keresztülvigye a jogszabályt.

Macron szerint a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelésével a kormány biztosítaná a francia nyugdíjrendszer pénzügyi fenntarthatóságát. Az alternatíva szerinte „a nyugdíjak csökkentése, az adóemelés, vagy az lenne, hogy a gyermekeink és unokáink viseljék a pénzügyi terheket”.

A reform Macron tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő pontja volt. Az eredeti tervek szerint a nyugdíjkorhatárt 65 évre akarták emelni.

A múlt héten több szakszervezet is megpróbálta lebeszélni az elnököt az intézkedésekről, de sikertelenül.

Több százezer tüntető vonult az utcákra Franciaország-szerte, hogy órákkal a szombati szavazás előtt hangot adjon nemtetszésének.

Ez Macron Franciaországa

Párizsban, ahol a hatóságok becslése szerint 48 ezren jelentek meg, a rendőrség 32 letartóztatást hajtott végre, miközben egyes tüntetők meghajigálták a rendőröket és kukákat gyújtottak fel.

Ezenkívül sztrájkok folynak Franciaország néhány kulcsfontosságú ágazatában, köztük az energiaiparban, a közlekedésben és a szemétszállításban.

Szerdán további országos tüntetések várhatók.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Egy tüntető „60>64 matematikailag hamis társadalmilag igaz” feliratú plakátot tart a javasolt nyugdíjreformok elleni tüntetésen 2023. március 11-én Brestben, Franciaországban © AFP / FRED TANNEAU/AFP

 

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: