KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Peking az Egyesült Államok által szankcionált tábornokot nevezte ki új védelmi miniszternek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kínai Országos Népi Gyűlés (NPC) vasárnap kinevezte az ország új védelmi miniszterévé Li Csangfu tábornokot, akit az Egyesült Államok szankciókkal sújtott Oroszországgal fennálló kapcsolatai miatt.

Az Egyesült Államok 2018-ban a felszerelésfejlesztési minisztérium akkori vezetőjeként feketelistára tette Li-t „jelentős ügyletek” miatt, amelyek során Szu-35-ös vadászrepülőgépeket és Sz-400-as légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos eszközöket szállítottak Oroszországból Kínába.

Li 1958-ban született Csengtuban, a délnyugati Szecsuán tartomány fővárosában. Egy katonai egyetem elvégzése után több mint három évtizedet töltött a hszicsangi űrrepülőtéren, ahol először technikusként dolgozott, majd végül a kilövőállomás igazgatója lett.

A 2000-es években ő felügyelte a Csang’e 2, az ország első holdi szondájának indítását, és ő vezette Kína első műholdellenes rakétakísérletét.

2016-ban Li-t kinevezték a nemrég létrehozott Népi Felszabadító Hadsereg Stratégiai Támogató Parancsnokságának helyettes parancsnokává, amely az űr- és kiberhadviseléssel foglalkozik. A tábornok 2017 és 2022 között Kína emberes űrprogramját vezette. Hivatali ideje alatt Peking fokozta az űrtevékenységet, és 2021-ben 55 sikeres pályára állítást hajtott végre, amivel megelőzte az Egyesült Államokat és Oroszországot.

Li új kinevezésére az Egyesült Államokkal való növekvő konfrontáció és a Tajvannal kapcsolatos növekvő feszültségek idején kerül sor. A konfliktus parázsló pontja 2022-ben lángolt fel, amikor Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának akkori elnöke Peking tiltakozása ellenére Tajpejbe látogatott. A múlt hónapban újabb incidens történt, amikor Washington azzal vádolta meg Kínát, hogy megfigyelő léggömböt juttatott az Egyesült Államok területe fölé. Peking visszautasította a kémkedés vádját, kitartva amellett, hogy a ballon időjáráskutatásra szolgált, és letért az útvonaláról.

Az NPC a hónap elején ült össze éves ülésszakára. Pénteken a törvényhozás Hszi Csin-pinget választotta elnökké harmadik ötéves ciklusára, majd később Li Csiangot szavazta meg új miniszterelnöknek, aki ezzel az ország második legmagasabb tisztségviselője lett.

Kiemelt kép: Li Shangfu tábornok az Országos Népi Kongresszus ülésén Pekingben, 2023. március 12-én. © Noel Celis / AFP


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: