KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij kilakoltatta a Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor szerzeteseit – Kirill pátriárka Ferenc pápa segítségét kéri

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Zelenszkij ukrán elnök nemzetbiztonsági tanácstól kapott felhatalmazása alapján kilakoltatják otthonukból a kijevi Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor szerzeteseit, és múzeummá alakítják a kolostort – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

Kijev hivatalos indoklása szerint lejárt a kolostor állammal kötött bérleti szerződése. Az ANSA olasz hírügynökség szerint viszont arról van szó, hogy a kijevi ortodox vallásközösség hű maradt a moszkvai patriarchátushoz, és ezt a kijevi hatóságok nemzetbiztonsági kérdésként kezelik. A kolostort 2022-ben vonták az ukrán kormány joghatósága alá.

Kirill moszkvai pátriárka Ferenc pápa és Guterres ENSZ-főtitkár segítségét kérte a kilakoltatás megakadályozásáért. Mint írta, „Sajnálatos, hogy miközben az ukrán vezetés kinyilvánítja elkötelezettségét a demokratikus normák, az európai fejlődés felé vezető út, az emberi jogok és szabadságok tiszteletben tartása mellett, ugyanezeket a jogokat és szabadságjogokat ma a legfelháborítóbb módon megsérti.”

Az áprilisban Magyarországra látogató Ferenc pápa az ukrajnai konfliktus békés megoldására törekszik. Magyarországi látogatását annak tulajdonítják, hogy egyetért a magyar kormány háborúellenes magatartásával, és követendőnek tartja a politikai megoldás érdekében.

A Buenos Aires-i La Nación-nak adott nyilatkozatában Ferenc pápa kiválónak nevezte a vatikáni orosz nagykövethez fűződő kapcsolatát. “Sokat tud az ukrán konfliktusról. Nagyon komoly ember, profi, párbeszédet lehet vele folytatni, és mivel lehet párbeszédet folytatni vele, haladunk előre” – mondta a lapnak.

A Békekör tudósítója emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa február 25-én, szakítva a protokollal, és minden diplomáciai szokással, maga kereste fel Adejevet, Oroszország Vatikánhoz akkreditált nagykövetét, hogy beszéljen vele.

 

Kijev, Róma, 2023. március 12. vasárnap (MB)

Magyar Békekör

Kiemelt képen a kijevi Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: