KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország magyarországi nagykövete az oroszellenes szankciókról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország elkerülhetetlennek tartja eddigi kapcsolatainak felülvizsgálását azokkal az országokkal, amelyek aktívan támogatják az oroszellenes szankciópolitikát – mondta Jevgenyij Sztaniszlavov, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövete a TASZSZ szerdán kiadott jelentése szerint

Az orosz hírügynökség budapesti tudósítójának arra a kérdésére, hogy érinti-e a lépés a magyar-orosz kapcsolatokat, a diplomata értésre adta, hogy a dolog a magyar félen múlik.

“Ha pragmatikusan cselekszünk, és kölcsönös érdekeinkből indulunk ki, akkor lehetőség nyílik a hasznos együttműködésre. „Mi készek vagyunk így dolgozni, és előrelépni a közös gazdasági projektek megvalósításában, attól függően, hogy magyar kollégáink mennyire készek rá”

– mondta.

Az orosz külpolitika azok felé az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok felé fordul, amelyek fejleszteni akarják az együttműködést Oroszországgal. Alapvető váltás megy végbe a prioritások tekintetében, és ez tükröződik a Magyarországhoz fűződő orosz viszonyban is – tette hozzá.

Az uniós szankciók miatt megszakadt közös projektek megvalósítása, és veszteség ért mindkét felet. „Az idő ad majd választ arra, hogy kit érintett jobban” – mondta. Nem nevezte meg a megvalósítás alatt álló projekteket, nehogy felhívja rá a kerékkötők figyelmét, és a szankciókat rájuk is kiterjesszék. “Számos közös kezdeményezést leállítottak már az uniós szankciók szinte egyetemes elterjedése miatt” – tudatta.

Magyarország és Oroszország jelenleg elsősorban az olaj- és gázellátásban, valamint az atomenergia területén működik együtt. Magyarország a Druzsba vezetéken keresztül kapja az orosz olajat, a Török Áramlaton és annak Bulgárián és Szerbián keresztül vezető ágain pedig a gázt. Az ország villamosenergia-termelésének felét termelő paksi atomerőműben orosz nukleáris fűtőanyagot használnak, a Roszatom projekt keretében két új atomerőművi blokk megépítésének előkészítése folyik – jegyezte meg a TASZSZ Jevgenyij Sztaniszlavov nagykövet nyilatkozata alapján.

Budapest, 2023. február 8. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: