KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország jogi lépésekkel fenyeget, ha a Nyugat megpróbálja csődbe vinni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszországot fizetésképtelenné nyilvánítással fenyegetik, annak ellenére is, hogy a múlt héten rubelben megfizette a dollárban lévő kötvényei esedékes részleteit a külföldi befektetőknek.

Anton Sziluanov, orosz pénzügyminiszter az Izvesztyija napilapnak adott interjút, amelyből a Reuters is idézett.

Oroszországot minden téren szankciókkal bombázza a Nyugat az Ukrajna elleni inváziója miatt. Egyebek mellett korlátozzák a hozzáférését a globális pénzügyi rendszerhez is, illetve az ott lévő forrásokhoz, még a sajátjaihoz is.

Oroszországnak április 4-én 649 millió dollárt kellett kifizetnie a külföldi kötvénytulajdonosoknak. Az amerikai pénzügyminisztérium azonban megakadályozta, hogy felhasználhassa az amerikai bankokban befagyasztott tartalékait, ezért az orosz pénzügyminisztérium a szerződésekben foglalt feltételeket megsértve rubelben fizette ki a kötvényeseket és kijelentette, hogy ezzel a tartozásait teljesítettnek tekinti. A globális hitelminősítők azonban más véleményen vannak. Szerintük ha Oroszország nem dollárban fizeti meg a részleteket, éspedig az azok lejártától számított 30 napon belül, akkor fizetésképtelennek nyilvánítják.

Minden szükséges lépést megtettünk, hogy a befektetők megkapják a pénzüket. Ha nem fogadják el, jogi úton rendezzük az ügyet, és bár tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, a bíróságon bizonyítani fogjuk a devizában és rubelben való fizetésre tett erőfeszítéseinket.”

– mondta Sziluanov orosz pénzügyminiszter az interjúban.

Azt azonban nem részletezte, hogy hol kerülhetne sor a bírósági tárgyalásra – fűzte hozzá a Reuters.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten kijelentette, hogy Oroszország továbbra is rubelben fogja törleszti a külső adósságait, mivel devizatartalékait a nyugati szankciók miatt blokkolják. Hozzáfűzte még:

Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítása mesterségesen kiváltott, mert szó sincs a fizetésképtelenségről.“

Sziluanov szerint Oroszország mindent megtesz, hogy a befektetők megkapják a pénzüket:

Oroszország jóhiszeműen megpróbálta a külföldi hitelezőinek devizában megfizetni a részleteket. A nyugati országok azonban szándékosan és minden eszközzel mesterségesen fizetésképtelenné akarják tenni”.
Ez is érdekelheti:  Trump: Mindig tudtuk, hogy Ukrajna NATO-tagságáról szó sem lehet

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük