ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEN LEHET MAJD NYOMON KÖVETNI A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON RENDEZVÉNYT!

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oltás benzinnel: Biden oroszellenes szankciókkal inflációs sokkba taszította az Egyesült Államokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok kormányának keddi gazdasági adatai valószínűleg megerősítik azt, amit már sok amerikai gyanított: az árak rekord gyorsan emelkedtek a múlt hónapban – jelentette a France-Presse (AFP) ma, április 12-én.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának márciusi fogyasztói árindex (CPI) jelentése lesz az első, amely teljes mértékben tükrözi az ukrajnai válság és az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók sokkszerű visszahatását, és azt mutatja, hogy a benzin és más olajtermékek jelentősen drágulnak a világ legerősebbnek tartott gazdaságában.

„Az ukrajnai orosz hadművelet határozottan növelte a magasabb infláció kockázatát az Egyesült Államokban az energia, az élelmiszer árakban, és növelte annak kockázatát is, hogy az ellátási láncok szűk keresztmetszete hosszú ideig fennmarad” – mondta Pooja Sriram, a New York-i székhelyű Barclays amerikai közgazdasági kutatócsoport alelnöke.

Az amerikaiaknak már most is folyamatosan gyorsuló, 7,9 százalékos áremelkedéssel kellett szembenézniük az idén februárig, az azt megelőző 12 hónapban, amelyre négy évtizede nem volt példa. De ahogy a Federal Reserve emeli a kamatlábakat, egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a készülő jelentés annak az inflációs hullámnak a csúcsát jelzi majd, mely folyamat tavaly kezdődött, amikor az Egyesült Államok gazdasága lényegében kilábalt a globális Covid-19 okozta gazdasági sokkból.

„Az ezt követő lassulás (az USA-ban az infláció) már nem számíthat sokat, tekintettel az oroszországi és ukrajnai termékek szállítására vonatkozó összes korlátozásra, valamint a Kínából származó késztermékek ellátási láncának szűkülő keresztmetszésére az ott bevezetett, Covid-19 korlátozások miatt.” – mondta Carl Heling , a német LBBW bank munkatársa.

Az inflációs hullám politikai teherré vált Joe Biden számára és az adatok nyilvánosságra hozatala előtt a Fehér Ház átmenetileg feloldotta az olcsóbb, de nyáron általában nem forgalmazott E15-ös benzin szezonális értékesítési tilalmát. Ez azonban nem csökkenti annak az esélyét, hogy az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma kedden, márciusra újabb rendkívül magas éves inflációs rátáról számoljon be, amely elemzők szerint elérheti akár a 8,5 százalékot is.

Az évekig tartó, mérsékelt inflációs hatás után, az Egyesült Államokban emelkedni kezdett az infláció. A gazdaság teljesítménye egy évvel ezelőtt ugyan növekedési pályára lépett, és a fogyasztás is nőtt – amit a Fed világjárvány idején alkalmazott „könnyű pénz” politikája, valamint az amerikaiak pénztárcáját megtöltő kormányzati ösztönző csomagok tápláltak -, azonban a gazdasági szereplők globális ellátási, technológiai hiányokkal és a beszállítások késlekedésével küszködtek.

A közgazdászok egyetértenek abban, hogy a fogyasztói árindex márciusban 1,2%-kal nőtt a februárihoz képest, de az élelmiszer- és energiaárak ingadozását figyelmen kívül hagyó „mag” (CPI) márciusban csak 0,5%-kal emelkedik, ugyanúgy, mint egy hónappal korábban.

Ian Shepherdson, a Pantheon Macroeconomics brit tanácsadó cég vezető közgazdásza azt jósolja, hogy az éves inflációnak „ez lesz a csúcsa”.

A benzin nagy szerepet játszik majd a márciusi áremelkedésben

– mondta Shepherdson, ami 0,7%-kal növeli a havi rátát. Az Egyesült Államokban márciusban jelentősen emelkedtek az élelmiszer, a szállodai szolgáltatások és a repülőjegyek árai is.

Oroszország február 24-én megkezdett, Ukrajna demilitarizálására és nacitlanítására irányuló különleges hadművelete okán, a teljes Nyugat az Egyesült Államok vezetésével  – az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada aktív részvételével -, szankciókat vezetett be Moszkva ellen, ami érintette az orosz bankokat is, melyeket lényegében leválasztottak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről.

Az EU öt „bénító” korlátozó intézkedéscsomagot vezetett be Oroszországgal szemben. Az Egyesült Államok március 8-án embargót rendelt el az orosz olaj és kőolajtermékek vásárlására. Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy az év végéig fokozatosan megszünteti az Oroszországból érkező energiahordozók vásárlását.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: