KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Newsweek: Orbán súlyosbítja a Nyugat Putyinnal szembeni problémáját

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az EBESZ jelentése szerint nem volt tisztességes a választási verseny, mert az Orbán-párti média elfogult volt, a kampányfinanszírozás átláthatósága hiányzott.

Orbán Viktor hó elején aratott győzelmével negyedszerre is miniszterelnöki mandátumhoz jutott, viszont szertefoszlottak a NATO és az Európai Unió reményei, hogy leváltsák a jobboldali populista vezetőt. A hatpárti ellenzéket vezető kihívó, Márki-Zay Péter, aki a csalódott Fidesz szavazókat és a korábban nem szavazókat akarta megszólítani, a szavazatok 34 százalékával maradt alul a Fidesz 53 százalékával szemben, amellyel utóbbi növelni tudta parlamenti helyeinek számát, erősítette kétharmados többségét.

Az EBESZ jelentése szerint nem volt tisztességes a verseny, mert az Orbán-párti média elfogult volt, a kampányfinanszírozás átláthatósága hiányzott, a verseny „nagyon negatív” hangvételben zajlott, valamint az állami és kormány média között széles körre kiterjedő átfedések voltak megfigyelhetők. Az ellenzék elfogadta vereségét, Márki-Zay legutóbbi Newsweeknek adott exkluzív interjújában pedig úgy nyilatkozott, hogy mind a magyaroknak, mint a nyugati szövetségeseknek most szembesülniük kell a választás következményeivel:

Orbán vezeti az országot és bármit megtehet, amit akar,

a Fidesz pedig nem legyőzhető választások útján, ezért ez már nem egy működőképes demokrácia. Hozzátette, hogy Orbán sikere miatt valószínűleg sokkal oroszbarátabbá fog válni, ezzel pedig újra megbontja majd az EU és a NATO egységét az orosz agresszióval szemben, folytatni fogja a két blokk közötti kettős játékát.

Egyes megfigyelők szerint Orbán Putyin első számú „trójai falója” az EU-ban. „Egy trójai faló, amely azt feltételezi, hogy rejtve van. Egyáltalán nincs rejtve. Ő egy ügynök” – mondta Marki-Zay. Az ellenzék jelöltje szerint a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárás megindítása és a források visszatartása a bizonyítéka, hogy Orbán nagyon fontos kérdésekben nem szállhat szembe a szövetségesekkel, így az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban is kezelhető fél marad, ha az EU és a NATO nyomást helyeznek rá, nem fog ellenállni a további szankcióknak. Ezt bizonyítja szerinte az a tény is, hogy az elmúlt öt évben egy alkalommal sem vétózott Orbán Oroszországgal szembeni szankciókat.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (I. rész)

Mandiner

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük