KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Neonáci katonával jelent meg az ukrán elnök, felháborodtak a görög parlamentben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy görög származású azovi nácit vitt magával a görög parlamentben tartott beszédére, ahol emiatt elszabadult a pokol – számol be Joe Lauria.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még korábban indult virtuális világkörüli útra, és a világ parlamentjeibe, valamint a Grammy-díjátadóra és az ENSZ Biztonsági Tanácsába is eljutott videón keresztül.

Jelentős botrány tört ki azonban, amikor április elején Zelenszkij egy görög származású ukrán katonával jelentkezett be a görög parlamentben, aki történetesen a neonáci Azov ezred tagja.

A görög származású férfi – aki csak a keresztnevét adta meg – a Parlamentben azt mondta:

„Görög származású emberként szólok önökhöz. A nevem Mihail. Nagyapám a második világháborúban a nácik ellen harcolt. Mariupolban születtem, és most én is azért harcolok, hogy megvédjem a városomat az orosz náciktól”.   

Alekszisz Tsipras, a legnagyobb ellenzéki párt, a Sziriza-Progresszív Szövetség vezetője nem nézte jó szemmel az azovi harcos megjelenését a parlament előtt.

„Az ukrán néppel való szolidaritás magától értetődő. De náciknak nem engedhetjük meg, hogy felszólaljanak a parlamentben” –mondta Tsipras a közösségi médiában. „A beszéde provokáció volt”.  Szerinte Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök „felelős a történtekért. (…) 

Történelmi napról beszélt, de ez egy történelmi szégyen.”

Antonis Samaras volt görög miniszterelnök is „nagy hibának” nevezte a parlamentben lejátszott videót.

Nikos Kotzias volt görög külügyminiszter szerint

„a görög kormány felelőtlenül aláásta az ukrán nép harcát azzal, hogy egy nácinak adta meg a szót.”

Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter szerint Zelenszkij megjelenése a harcossal az oldalán náci fiesztává változtatta az eseményt.

Az esemény azért is érintette érzékenyen a görög politikai elitet, mert Görögország a második világháború alatt elkeseredett partizánháborút vívott a náci megszállók ellen.

Az ukrán-orosz háború előtt a neonáci azovi harcosokat a főáramú nyugati sajtó még nevén nevezte, a háború kitörése óta azonban a múltat már eltörölték.

Ez is érdekelheti:  Német hírszerzés: 2023-ban Ukrajna az ISIS tranzitállomása volt

Lauria szerint a főáramú sajtó a görög botrányról sem számolt be.

Itt a teljes videó Zelensky előadásáról (görögül):

A 2014-es Majdan-forradalom nyomán született zászlóaljról, a kegyetlen Azov ezredről a nyugati média nagyobbrészt hallgat. Nem véletlenül: antiszemiták, neonácik, elítélt bűnözők vannak köztük – és Zelenszkij elnököt támogatják, aki viszont Amerika kegyeltje. Így persze a nyugat-európai ultraliberális média is rajong érte. Függetlenül attól, hogy alapvetően egy erőszakszervezetről van szó. Az óvatosan konzervatív Le Figaro egyébként úgy fogalmaz az Azov ezredről, hogy „ez a forradalom hevében született harcoló alakulat tökéletesen szimbolizálja az ukrán nacionalista mozgalmak és a különböző szélsőjobboldali ideológiák közötti, gyakran problémás, de nagyon is eleven átfedéseket, azonosságokat”, számol be az Origo az Azov-ezredről szóló cikkében.

Fekete Kíra / Mandiner

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük