KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Nem sikerült a pénzügyi blokád”, ömlenek az orosz áruk Németországba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz áruk Németországba történő kivitele 2014 eleje óta a legmagasabb szintet érte el márciusban, ami azt jelzi, hogy a moszkvai külkereskedelmi bevételek korlátozására vonatkozó berlini tervek kudarcot vallottak. Ezt közölte csütörtökön a Die Welt a Németországi Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adataira hivatkozva.

A hivatal tájékoztatása szerint márciusban Németország 3,6 milliárd euró értékben importált orosz árut. Az idei év első hónapjait leszámítva utoljára 2014 januárjában haladta meg a német import Oroszországból a 3,5 milliárd eurós határt, néhány hónappal az Európai Uniónak a Krím félsziget Oroszországgal való újraegyesítése miatt bevezetett szankciók előtt. A tavalyi évhez képest 44%-kal nőtt a Németországba irányuló orosz export értéke, ami lehetővé tette, hogy Oroszország megelőzze Spanyolországot és Magyarországot és elérje a 13. helyet Németországba exportálók listáján.

Figyelemre méltó, hogy az Oroszországba irányuló német export volumene márciusban ezzel szemben 62%-kal csökkent februárhoz képest, és elérte a 900 millió eurót. A Die Welt szerint a Szövetségi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva Németország Oroszországba irányuló exportbevételei 2004 óta először esett az egymilliárd eurós határ alá. Az elmúlt tizenkét hónapban az export volumene folyamatosan meghaladta a 2 milliárd eurós szintet, ugyanakkor a statisztikákból nem lehet következtetni arra, hogy az Orosz Föderációba irányuló áruszállítás csökkenése mennyiben köszönhető az Európai Unió részéről bevezetett szankcióknak.

„Úgy tűnik, hogy a szankciók megtették a kívánt hatást a német exportra, de nem az Orosz Föderációból származó importra” – jegyzi meg az újság.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a külkereskedelmi forgalom növekedését az árak emelkedése okozhatja, nem pedig az, hogy több árut szállítottak Németországba.

„Az energiaárak jelenlegi meredek emelkedése mellett ez természetesen elfogadható magyarázata az importköltségek éves szinten történő növekedésének”

– állapítja meg a Die Welt, hozzátéve, hogy a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai nem adnak felvilágosítást ebben a kérdésben.

„A lényegen azonban ez mit sem változtat: márciusban egyértelműen megbukott az a cél, hogy Oroszországot elvágják a külkereskedelmi bevételektől, legalábbis ami a német importot illeti”

– összegzi a Die Welt.

Összehasonlításképpen a lap a Kiel városában található Világgazdasági Intézet adatait idézi, amelyek szerint Németország április 23-án 1,8 milliárd euró értékben nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítséget Ukrajnának. Ez a fele annak, mint amennyit Berlin márciusban fizetett Moszkvának az orosz áruszállításért.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: