KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Itt a hivatalos válasz: a tervezett szankciós csomag történelmi kudarc lenne

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Itt a hivatalos válasz: a kormány elutasítja az olajembargó tervét.

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság által javasolt újabb embargós csomagot – ez áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor címzett Ursula von der Leyennek, a bizottság elnökének, és amelyből a Financial Times közöl részleteket.

A magyar miniszterelnök szerint jelenlegi formájukban a szankciók nem csak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, de az EU egységét is az ukrajnai invázióval szembeni fellépésnél – áll a lap szerint a levélben. „Ha a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy elfogadják javaslatát, felelősséget kell vállalnia történelmi hibájáért” – tette hozzá Orbán, aki ezt azzal indokolta, hogy ez a szankciós csomag jócskán túllép az uniós konszenzuson.

A Financial Times emlékeztet: Magyarország jó ideje ellenzi azt, hogy a szankciókat kiterjesszék az orosz energiahordozókra, ezt pedig azzal indokolja, hogy a magyar gazdaságra aránytalanul nagy terhet jelentene egy ilyen lépés. Ez az érvelés most is előjön, amikor a miniszterelnök arról ír, hogy az olajembargó az alternatív ellátási források bevonását és a finomítói kapacitás átalakítását tenné szükségessé, ez pedig „időt és piaci alapon finanszírozhatatlan beruházásokat” igényel. Mindez a magyar olajellátást biztosító Mol érveit tükrözi: a vállalat, amely alapvetően orosz Ural típusú kőolaj feldolgozására alapozta finomítói kapacitását (akárcsak szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft) többször hangsúlyozta az elmúlt időszakban: a komplett átállás 2-4 évet és több százmillió dolláros beruházást igényelne.

Orbán ugyanakkor arra is emlékeztetett: ezek a beruházások állami forrásokat vonnának el egy olyan pillanatban, amikor az „EU-támogatások számunkra csak papíron érhetők el”. A miniszterelnök arra utalt, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében az Európai Bizottság nemrég hivatalosan is eljárást indított Magyarország ellen, ennek lezártáig – várhatóan az év végéig – nem sok esély van arra, hogy pénz érkezzen a magyar államkasszába az unióból.

Ez is érdekelheti:  Civilnek mutatják magukat az ukrán fegyveres erők Harkov közelében

A csomagot az Európai Unió tagállamainak is jóvá kell hagyniuk, ennek keretében az EU-hoz delegált nagykövetek csütörtök este tárgyalnak – a magyar kormány hivatalos válasza az itt képviselendő álláspontot előlegezte meg.

A várakozások szerint pénteken születhet megállapodás.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük