KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Meghalt Ambrus Kyri táncdalénekesnő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Eredeti neve Ambrus Margit. Ő volt Magyarország első tinisztárja, stílusa és megjelenése alapján a magyar Rita Pavone-nak kiáltották ki.

Pályakezdésére így emlékezett vissza a Világ Ifjúságában:

Minden csupa véletlen. Véletlenül meghallgattak a hanglemezgyárban, és nem véletlenül elkergettek a rádióból… Üvöltő dervisekre nincs szükség – mondták. Aztán véletlenül mégis behívtak. És a sok véletlen után 1964-ben működési engedélyt kaptam. Profi lettem.

1972-ig minden Táncdalfesztiválon indult, 1967-ben Fenyvesi Gabival megosztott harmadik lett a Nappalok és éjszakák című dalával. Két évvel korábban az Intervíziós Dalversenyen a Hiszem, ha akarom című slágerét a zsűri különdíjjal jutalmazta.

A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, de 1982-ben szerepelt Tarr Béla Panelkapcsolat című filmjében, ahol saját magát alakította. 1983-ban jelent meg egyetlen nagylemeze.

Majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak, főleg könnyűzenei, de más műsoroknak is (Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra, Könnyűzenei koktél). 1993-ban a rádió nagy leépítési hullámába ő is bekerült.

A hatvanas évek végén a Kovács Kati, Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta nevével fémjelzett beatgeneráció hódított magának egyre nagyobb teret és közönséget, viszont mindenképp egy életérzést testesített meg, neve kihagyhatatlan a hazai könnyűzene történetéből. Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint az Ilyen a twist, az Elment a papa, mama, a Nem híres dzsesszénekes, de Aradszky Lászlóval is énekelt duetteket, például az Állatkerti sétát vagy a Bombajót. Sokak szerint a Fehér házikó volt a leghíresebb dala.

Ambrus Kyri 76 éves volt.

(WIK)

Kiemelt kép: MTI

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: