KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Braun Natasa: Népdal ”OK”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjelent Braun Natasa Népdal ”OK” című szakkönyve, melyet – ahogyan ő megfogalmazta – nagy örömmel, pedagógiai elhivatottsággal írt meg. Braun Natasa a hagyományőrzés közösségépítő jellegét, annak összetartó ereje nagyon lényegesnek tartja.

A nemzeti identitástudat alakítását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Dalainkhoz, népszokásainkhoz magyar népi motívumok kapcsolódnak. Tájegységenként jellegük, formájuk, színviláguk, a népi művészetben megjelenésük változó. Sajátosságaik miatt megkülönböztethetők, és differenciálhatók forma és színvilágukban.

A népi motívumokat legegyszerűbben népdalainkkal érdemes összekapcsolni, ha a motívumok megismerésére és megértésére törekedni szeretnénk. A zene, a népi dallamok varázslata bármikor megszólalhat és bárhol, nem csak az ünnepi alkalmak aktualitása. Dalolni mindenki szeret. Sokszor tevékenykedés közben jelenik meg, könnyebben megy tőle a feladat teljesítése, és gyorsabban szalad az idő, kellemesebb a munkavégzés, vagy az alkotómunka folyamata. Népdalainkat és népi motívumainkat úgy kell elképzelnünk, mint egy hatalmas egymásba fonódó spirált, mint egy életerőtől vibráló „DNS szálat”, amely ott van a magyar emberek szívében. Ezzel a magyarságtudattal, érzéssel együtt születünk és halunk meg. Minden ember tudja, hogy egy gyermeknél nincs lelkesebb közönség. Ők mindenre kíváncsiak és ez által, nagyon fogékonyak is. Számukra egy felnőtt magatartása, értékrendje minta. A jövő nemzedékét úgy célszerű megismertetni alapjaiban a népi motívumvilággal, hogy egyszerűbb, stilizáltabb népi alap díszítőelemeket mutatunk meg nekik.

Fogékonyságukat azzal lehet segíteni, hogy valamivel összekötjük a tanulás folyamatát, hiszen a tevékenységeken alapuló tanulás minden kisgyermek számára a leghatékonyabb módja az új információk befogadására. Az egyszerűbb, stilizáltabb, a gyermekek korcsoportja, és egyéni képességeik szerint differenciálható magyar motívumokat, az iskolások számára bonyolultabb, összetettebb népi díszítőelemekkel lehet kiegészíteni.

A nevelésbe való integrálása a hagyományápolás ily módon, égetően szükséges. A könyv első kötete ezeket a folyamatokat alapozza meg az alapmotívumok bemutatásával, rövid, érthető jelentési tartalmukkal. A gyermek és a színek bemutatása a második kötet tartalmát készíti elő, mert abban kiemelkedő szerephez fog jutni a csemeték és a színvilág fontos kapcsolata. A szabadkezes rajzok fontosságáról is szó esik könyvben. A mai világunkban a digitalizáció van előtérben, melynek számos pozitív hatása is van. A gyermekek számára ellenben a számítógéppel megszerkesztett kifestők, foglalkoztató füzetek hatására automatizálódik az a gondolat, hogy a tökéletességre kell törekedni. Kudarcként élhetik meg a gyerekek, amikor saját rajzaikban nem látják a digitális eszközökkel készített meseszereplők, rajzok tökéletességét. Ezt tapasztalatok támasztják alá. Utánozni szeretnék a számítógéppel készült színezős füzeteik tökéletes vonalait, ahelyett, hogy rajzaikban meglátnák a szabadkezes rajzok szépségét. A könyv foglalkozik a színek gyermekre gyakorolt hatásával.

A magyar népi motívumokon keresztül számtalan fejlesztési területet lehet megtalálni a gyermekekhez a néphagyomány ápolás tükrében. Ez a könyv népi értékeinket úgy közelíti meg, hogy mindenki számára érthető és befogadható. A könyvben szereplő motívumokat az író festette, hosszas estéket töltve ezzel, de sok örömöt lelve azok elkészítésében.

A könyv itt megvásárolható:
https://www.vegyelhazait.hu/termek/braun-natasa-nepdalok-konyv–24549

https://sunmadarka-webbolt.webnode.hu/termekek/

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: