KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamiságot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Felháborító a brüsszeli kettős mérce, a Tusk-kormány Lengyelországban ugyanis lábbal tiporja a jogállamiságot, az Európai Bizottság pedig elfordítja a fejét – hangoztatta a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja pénteken.

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselőcsoportjával közösen írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, és ebben felhívták a figyelmet a Tusk-kormánynak a jogállamiságot lábbal tipró lengyelországi intézkedéseire.

Az a tény, hogy az Európai Bizottság mélyen hallgat, felháborító kettős mérce alkalmazását jelenti a testület részéről

– jelentették ki.

„Mindannyian könnyen elképzelhetjük, mi lenne akkor, milyen lépéseket kezdeményezett volna azonnal Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos, ha mindez Budapesten történt volna Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt”

– fogalmaztak az írásbeli választ igénylő kérdést tartalmazó levélben.

A képviselőcsoport a levelében hangsúlyozta, az Európai Bizottság, amely az elmúlt években harciasan kérte számon a jogállamiság és a sajtószabadság érvényesülését Magyarország esetében, most teljes hallgatásba burkolózik. Ez a hallgatás arra utal, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a jogállamisági kérdésekben – jelentették ki.

A képviselőcsoport arra vár választ, hogy az uniós bizottság szerint a közmédia tagállami jogszabályok megkerülésével történő, erőszakos átvétele összeegyeztethető-e a jogállamiság elvével, és ez a cselekmény tiszteletben tartja-e a médiaszabadság és médiapluralizmus elvét. Továbbá arra, hogy az uniós bizottság miként kívánja biztosítani, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását azonos mércével mérjék minden tagállam esetében, függetlenül azok kormányaitól és azok politikai álláspontjától.

Az Európai Bizottsághoz címzett írásbeli, sürgősségi képviselői kérdés megválaszolására három, egyéb esetben hat hét áll rendelkezésre.

 

Kiemelt kép: Tüntetők a rendőrség épülete előtt, miután letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit (Forrás: Twitter / boom_and_bust)

Ez is érdekelheti:  Hatalmas alvilági fegyverarzenálra bukkant a rendőrség

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük