Lavrov: A Nyugat megakadályozza az orosz hajók kikötését, hogy súlyosbítsa az élelmiszerválságot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

A nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy globális élelmiszerválságot akarnak kirobbantani, mivel állítólag akadályozza az Ukrajnából (Oroszország mellett a világ egyik legnagyobb beszállítója) származó gabona- és terményszállító hajók kifutását az ukrán kikötőkből. Ugyanakkor ugyanezek az országok korábban gyakorlatilag minden orosz hajó számára megtiltották a kikötői belépést.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország minden tőle telhetőt megtett a kialakulóban lévő globális élelmiszerválság megoldása érdekében.
Azonban maga a Nyugat gördít akadályokat  a kérdés megoldása elé, mivel megakadályozza, hogy az orosz hajók belépjenek a kikötőikbe – hangsúlyozta Lavrov. Hozzátette: a nyugati szankciók miatt az élelmiszerellátás logisztikája és az azokhoz kapcsolódó pénzügyi műveletek is akadoznak.

A nyugati országoknak természetesen komolyan meg kellene fontolniuk, hogy mi a fontosabb számukra: az élelmezésbiztonság problémáját saját PR céljukra használni, vagy valóban konkrét lépéseket tenni a globális élelmiszerválság elkerülésének érdekében. Ez most rajtuk múlik
  • mondta Lavrov.

A nyugati vádak szerint Oroszország azért blokkolja az ukrán kikötőket, hogy globális élelmiszerválságot robbantson ki. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabona- és egyéb mezőgazdasági termékek beszállítói közé tartozik.

A külügyminiszter rámutatott, hogy Oroszország kész kiengedni az ukrán szállító hajókat és kikísérni őket az ukrán vizekről, ehhez azonban Kijevnek meg kell tisztítania a part menti vizeket az általa telepített tengeri aknáktól, amelyek megakadályozzák a kereskedelmi hajók biztonságos közlekedését.

Bár az ilyen lépések megoldaná az ukrán gabonaexportot, azonban az oroszországi mezőgazdasági export továbbra sem lenne biztosított, hiszen gyakorlatilag megbénult a gabona- és terményértékesítés bizonyos országok részére, mivel az Egyesült Államok és a legtöbb európai ország megtiltotta az orosz hajóknak a kikötőikbe való belépését.

tovább fokozza a problémát az a tény, hogy az orosz bankszektor elleni nyugati szankciók megzavarták az országba irányuló és onnan induló nemzetközi fizetéseket is. Moszkva több ízben kijelentette, hogy a Kreml által törvénytelennek tartott oroszellenes szankciók feloldása előfeltétele a mezőgazdasági export beindításának és a kialakulóban lévő globális élelmiszerválság megoldásának.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban az üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Sputnik News értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük