KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kuleba: Ukrajnának nincs „B” terve az USA nélkül

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajnának nincs „B-terve” az Oroszországgal való konfliktusra, ha az amerikai kongresszus nem hagyja jóvá a Kijevnek nyújtott további katonai segélyt – jelentette ki Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter.

A diplomata csütörtökön az ukrán Rada műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy ezt az üzenetet juttatta el Antony Blinken amerikai külügyminiszterhez aznap, amikor a G7-ek külügyminiszteri csúcstalálkozójának alkalmával találkoztak az olaszországi Capri szigetén.

Joe Biden amerikai elnök kormánya tavaly ősz óta nem tudott egy újabb, 60 milliárd dolláros támogatást keresztülvinni a kongresszuson a Kijev részére, miközben a demokraták és a republikánusok között egy patthelyzet alakult ki a bevándorlás és a határbiztonság kérdésében.

Ez is érdekelheti:  Fehér Ház: Az USA nem fog harcolni Ukrajnáért

Mike Johnson, a képviselőház elnöke a hét elején bejelentette, hogy szombaton szavazásra bocsátja az önálló Ukrajna-segélytörvényt, Biden pedig ígéretet tett arra, hogy aláírja a jogszabályt, ha az elfogadásra kerül.

Kuleba nem kívánt spekulálni a szavazás kimeneteléről, mondván, hogy

„annyi csatát vívtak már meg e törvénytervezet körül – és fognak még vívni ezután is -, hogy várjuk meg az eredményt”.

Megismételte azonban, hogy Ukrajna számára nincs alternatíva az amerikai katonai támogatáson kívül, amely az Oroszországgal való konfliktus 2022 februári kezdete óta már több mint 111 milliárd dollárt tett ki.

„Mindig is azt mondtam, hogy nincs szükségünk B tervre, mert az A tervünk az, hogy a lehető legeredményesebb döntéseket hozzuk Ukrajna számára, nem pedig fél-döntéseket. És ma emlékeztettem erre az államtitkárt: Nézze, nincs B tervem, az A tervnek kell működnie – egy erős törvényjavaslat elfogadásának”

– mondta a külügyminiszter.

Kuleba azt állította, hogy Blinken „támogatja őt, és azt mondta, hogy kizárólag az Ukrajnára vonatkozó erős döntésekre, vagyis az A tervre összpontosítanak”.

Szerdán Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a nyugati katonai támogatás csökkenését okolta az orosz katonai előrenyomulásért, és elismerte, hogy Moszkva erői „erős nyomást gyakorolnak az ukrán erőkre a fronton, és fokozatosan haladnak előre”.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a Kijevnek szánt külföldi fegyverszállítások nem fogják megakadályozni Moszkvát katonai céljainak elérésében, csupán meghosszabbítják a harcokat, és növelhetik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Orosz tisztviselők szerint az ukrán csapatok fegyverellátása, hírszerzési információk megosztása és kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto a konfliktus részeseivé váltak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a G7-ek külügyminiszterei Capri-szigeti találkozóján. / © AFP / Gregorio Borgia

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük