KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kuleba elítélte Lavrov szavait, amelyekkel Zelenszkijt Hitlerhez hasonlította

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elítélte hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentését, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Adolf Hitler náci vezérhez hasonlította azzal, hogy utóbbi ereiben is „zsidó vér folyt”.

Lavrov egy olasz televíziónak tett nyilatkozatában hozzátette még, hogy „a legnagyobb antiszemiták zsidók”. Izrael is tiltakozott az orosz külügyminiszter szavai miatt.

Kuleba a Twitteren kijelentette: Lavrov kijelentései sértők mind Zelenszkij, mind Izrael és az egész zsidó nép számára. „Lavrov nem tudta elrejteni az orosz elit mélyen gyökerező antiszemitizmusát. Undorító megjegyzései sértik Zelenszkij elnököt, Ukrajnát, Izraelt és a zsidó népet” – fogalmazott az ukrán külügyminiszter. Hozzáfűzte, hogy „tágabb értelemben Lavrov szavai azt demonstrálják, hogy a modern Oroszország tele van más népek iránti gyűlölettel”.

Zelenszkij közben egy ausztrál tévécsatornának adott interjúban közölte: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni háborúban akár atomfegyvert is bevethet, hiszen – mint rámutatott – az oroszok már az ukrán atomerőműveknél is felelőtlenséget tanúsítottak. Emlékeztetett arra, hogy az orosz katonák előbb elfoglalták a csernobili atomerőművet, ki akarták űzni onnan a teljes műszaki személyzetet, miközben fogalmuk sem volt, a nukleáris létesítmény működéséről. Ezután az Európában legnagyobbnak számító zaporozzsjai atomerőművet foglalták el, harckocsikkal és más páncélosokkal lőtték a létesítményt. Szavai szerint egyenesen a reaktorokat lőtték. Hangsúlyozta, hogy a zaporizzsjai erőmű hatszor nagyobb, mint a csernobili, egy ottani robbanás esetén egész Európát halál fenyegetné.

Eközben az orosz erők többemeletes lakóházakat vették tűz alá vasárnap a keleti országrészben lévő Zaporizzsja közelében fekvő Orihiv településen, az előzetes információk szerint két civil repesztalálatoktól életét vesztette, négy pedig megsérült – közölte hétfőn a megyei kormányzói hivatal az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai odesszai katonai adminisztráció képviselője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy az elmúlt egy hét alatt most harmadjára intézett rakétatámadást az orosz hadsereg ugyanaz a híd ellen, amely a Dnyeszter folyó torkolatán ível át és Zatoka településnél található. Az egyben vasúti és közúti hidat a mostanit megelőzően április 26-án és 27-én érte hasonló támadás, amelyek miatt a vonatok közlekedését egy időre le kellett állítani.

Közben Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elmondta, hogy hétfőn az ukrán katonák megsemmisítettek két orosz Raptor osztályú járőrhajót a Fekete-tengeren, a Romániához közel eső, orosz megszállás alá került Kígyó-szigetnél.

Az ukrán légideszant támadóerők parancsnoksága pedig sajtóközpontján keresztül azt adta hírül, hogy tagjai megsemmisítették az orosz különleges erők Szibériából érkezett egyik alakulatát a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, Jampil falu közelében. Az ukrán parancsnokság videót tett erről közé, amelyen páncélozott járművek roncsai, és a 24. különleges orosz dandár halott katonái láthatók.

A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 23 800 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 194 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, nyolc hadihajót, 1048 harckocsit, 2519 páncélozott harcjárművet, 459 tüzérségi és 80 légvédelmi rendszert, valamint 152 rakéta-sorozatvetőt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy értesülései szerint az orosz erők „több kisebb szállítmányra bontva és kizárólag éjszaka” viszik ki az országból halott katonáik holttesteit, hogy elfedjék az ukrajnai háborúban elszenvedett valós veszteségeiket.

Kiemelt kép: thelevantnews.com

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: