Közlemény

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szeptember 30-án, csütörtökön Kulcsár Gergely a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, Kőszeghy Csanád Ábel debreceni elnök, önkormányzati képviselőjelölt valamint Varanyi Sándor önkormányzati képviselőjelölt, debreceni alelnök azzal a kéréssel kereste meg a debreceni önkormányzat illetékes osztályát, hogy élve állampolgári jogukkal, betekinthessenek az Ispa csatornázás közbeszerzési eljárásban született iratanyagba, különös tekintettel a megkötött szerződésekre és azok teljesítéseire. A csatornázási program vezetője, Patai Lajos úr, ezt a kérést először megtagadta.

Azt mondta, nem kötelesek minden betérő érdeklődőnek adatot szolgáltatni. A Jobbik képviselői ezek után a városfejlesztési főosztály vezetőjéhez fordultak. Varga László főosztályvezető a titkárnővel azt üzente, hogy csak akkor tekinthetnek be az egyébként nyilvános adatokba, ha a jelölteket megválasztják és leteszik az esküt. Ez álláspontunk szerint törvénytelen és aggályos. Ellentmond a 2003. évi CXXIX. tv. 17/C.§.-ában és a az 1992. évi LXIII. évi törvény 2. §. 4. pontjában foglaltaknak. Végül a határozott fellépésnek és Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő nyomatékos kérésének köszönhetően, azt ígérték, hogy írásbeli kérésre, a jövő héten összeszedik a csatornázással kapcsolatos dokumentumokat és a Jobbik rendelkezésére bocsátják.

Kérdés ezek után, hogy miért ilyen nehézkes a közérdekű adatokhoz hozzáférni, és mi van abban az esetben, ha nem országgyűlési képviselő, hanem egy – ahogy a vezető nevezte – „utcai járókelő” szeretne betekinteni a közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumokba?

A JOBBIK debreceni szervezete
Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük