A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kissinger: Oroszország és Ukrajna 2023 végéig megkezdheti a béketárgyalásokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a CBS Newsnak nyilatkozva úgy vélte, hogy az ukrajnai konfliktus fordulóponthoz közelíthet, és 2023 végéig kínai közvetítéssel béketárgyalások kezdődhetnek.

„Most, hogy Kína is beszállt a tárgyalásokba, az év végére szerintem el fog érni egy csúcspontot”

– mondta a 99 éves diplomata a CBS-nek adott, vasárnap sugárzott interjúban.

Addigra – folytatta – „tárgyalási folyamatokról, sőt tényleges tárgyalásokról fogunk beszélni”.

Az ukrajnai válság politikai rendezéséről szóló februári állásfoglalásával Kína potenciális közvetítőként lépett fel Moszkva és Kijev között. A kínai tervet az Egyesült Államok és az EU határozottan elutasította, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök a 12 pontból néhányat „egybehangzónak” nevezett Moszkva álláspontjával, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig csak néhány pontját üdvözölte, de kitart amellett, hogy Kijev semmiféle kompromisszumot nem köt Oroszországgal.

Az, hogy Zelenszkij nem hajlandó tárgyalni Putyin kormányával – az ukrán vezető tavaly októberben rendeletben tiltotta meg a Kremllel való kapcsolattartást – csak az egyik akadály, amellyel Kína vagy bármely más potenciális közvetítő szembenéz.

Kissinger tavaly kivívta Kijev haragját, amikor azt javasolta, hogy Ukrajna a béke nevében fogadja el a „status quo ante” visszaállítását, vagyis mondjon le a Krímre vonatkozó területi követeléseiről, és adjon autonómiát a Donyecki és Luganszki Népköztársaságoknak. Majd azt javasolta, hogy ezek a területek a tűzszünet és az orosz kivonulás után váljanak a tárgyalások alapjává.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra, de csak akkor, ha Ukrajna „elismeri a valóságot a gyakorlatban”, beleértve Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiók új státuszát Oroszország részeként. Ellenkező esetben – jelentette ki a Kreml – Oroszország katonai eszközökkel fogja rendezni a konfliktust.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Henry Kissinger / AP photo: Richard_Drew

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: