KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Íme a boldog és szabad jövő: Csehországban és Szlovákiában megszűnik a szólásszabadság?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Cseh Köztársaság hatékony szabályok elfogadását tervezi a dezinformáció leküzdésére – jelentette be április 11-én , a Cseh Köztársaság miniszterelnökének médiaügyekkel és a dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó tanácsadója Michal Klima.

Az állam kockázatnak tekinti az álhíreket és az agresszív dezinformátorokat, akik ellen megfelelő jogszabályt készít elő.

„A szólásszabadság a vélemények és információk cseréjét jekenti, de nem dezinformáció terjesztése” – mondta.

Klima ugyanakkor megjegyezte, hogy az Igazságügyi és Belügyminisztérium új, dezinformáció elleni jogszabályon dolgozik, amely néhány hónapon belül kidolgozásra kerülhet, bár még nem világos, hogy pontosan ez mit is tartalmaz majd.

Úgy véli, a törvény alapja lehet az a szlovák javaslat, melyben a kormány új törvénnyel akarja kiegészíteni a Btk.-t, amely alapján bűncselekménynek minősülne olyan tudatosan hamis információk létrehozása és terjesztése, amelyek „aggodalomra adhatnak okot” a lakosság körében, vagy befolyásolják annak döntéseit esetenként súlyos társadalmi kérdésekben”.

Ilyen esetekben a szlovákiai vádlottak egy évtől akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetőek. A szlovák kormány a rendőrséggel és az ügyészséggel tárgyal a javaslatról, Csehország pedig figyeli a folyamatot.

Klima ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megszüntetés a végső megoldás.

„A legfontosabb a médiaműveltség, az információk ellenőrzésének, a megbízható források keresésének elsajátítása. Csak ezután jönnek a korlátozó intézkedések” – mondta, hozzátéve, hogy a cseh „dezinformációs” weboldalak blokkolása volt a végső megoldás amelyhez az állam az ukrajnai konfliktus kezdete után folyamodott, a rendkívüli helyzet miatt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: