KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hidvéghi: Magyaroroszág jelen formájában elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyarország elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a BBC brit közszolgálati televízió hírműsorának nyilatkozva hétfőn.

„Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk”

– mondta Hidvéghi Balázs.

Magyarország és számos más ország Közép-Európában, köztük Németország sincs abban a helyzetben, hogy hirtelen teljesen leállítsa az orosz olaj importját – magyarázta.

„Nem pusztíthatunk el egész iparágakat, nem állíthatjuk le a vállalkozások működését, és nem tehetünk milliókat munkanélkülivé. Ezt a döntést elhamarkodottan tervezték meg. Jobban ártana nekünk, mint az oroszoknak, akiket szankcionálni akarunk”

– hangsúlyozta Hidvéghi, és hozzátette: több időre van szükség egy ilyen döntés részleteinek megtárgyalására.

Arra a felvetésre vonatkozóan, hogy a tagállamoknak az év végéig lenne idejük fokozatosan leállítani az orosz importot, Hidvéghi Balázs azt mondta: ez rendkívül rövid idő egy olyan ország számára, mely szinte teljes mértékben függ az orosz olajtól. Egy olyan ország számára, amelynek nincs tengerpartja, ahova csővezetéken szállítják az olajat, az olajfinomítót és annak működését pedig az importált orosz olajhoz igazodva tervezték meg. Ezt nem lehet hat hónap alatt megváltoztatni. Több időre és megfontolásra van szükség – hívta fel a figyelmet.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Európában nagyobb diverzifikációra van szükség az energiaforrások és az energiafelhasználás terén. Magyarország az elmúlt években sokat tett ennek érdekében. Interkonnektorokat épített ki Szlovákia, Magyarország és Horvátország között, amelyek az Adriai-tengeren keresztül más energiaforrásokhoz is hozzáférést biztosítanak – tette hozzá.

Kijelentette: lépni kell az energiaforrások diverzifikálása érdekében, azonban nem lehet ráerőltetni az egész Európai Unióra egy olyan szankciós csomagot, amely önmagában egyébként sem fogja megállítani az Ukrajna elleni orosz agressziót.

„Olyan nemzetközi szerződésekre van szükségünk, amelyek garantálják népeink és országaink energiabiztonságát. Úgy gondolom, hogy Brüsszelnek és az Európai uniónak ebben aktív és proaktív szerepet kell játszania”

– szögezte le.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: sajnálatra méltó az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szervezkedése

Ha az EU együtt akar cselekedni, egységet és a szolidaritást akar mutatni, akkor figyelembe kell vennie minden egyes tagállam földrajzi, energetikai és gazdasági helyzetét, nem csak egyesekét – jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: Magyarország nyitott a tárgyalásokra.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a jelenlegi háborús helyzetben fontos a szolidaritás kifejezése Ukrajna népével. Magyarország több mint 700 ezer ukrajnai menekültet fogadott be a háború kezdete óta, és mindent megtesz a béke előmozdításáért. Nem tehető tönkre a gazdaság, és nem tehetők munkanélkülivé milliók a háború miatt – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük