2024. JÚNIUS 2. VASÁRNAP

A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON

JELENTKEZZ ZÁSZLÓVIVŐNEK IDE KATTINTVA!

TOVÁBBI RÉSZLETEK: https://1848.magyartrikolor.hu


     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hátat fordítanak Amerikának: Hszi Csin-ping „viszi” Szaúd-Arábiát?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Súlyos presztízsveszteséget jelentő következményekkel járhat az Egyesült Államok számára Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön kezdődő szaúd-arábiai látogatása – figyelmeztet a Fox Business üzleti hírportál. Fordulópont következik, ugyanis Kína nem vetélytárs többé, hanem szövetségese és bőkezű befektetője az Egyesült Államoktól mindinkább elhidegülő olajkirályságnak.

Több tízmilliárd dolláros befektetések valósulhatnak meg Szaúd-Arábiában Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön kezdődő, háromnapos találkozó folyamán – jelezte a Fox News amerikai hírtelevízió online kiadásának gazdasági oldala, a Fox Business. Theodore Karasik, a Jamestown Alapítvány orosz és közel-keleti ügyekkel foglalkozó munkatársa kiemelte: a látogatásra akkor kerül sor, amikor a Washington Post néhai munkatársa, Dzsamál Ahmed Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása óta továbbra is feszültek Rijád és Washington kapcsolatai.

Dühösek Washingtonra

Joe Biden legutóbbi, nyári rijádi látogatása nem hozott olyan előrelépést, mint amilyet az Egyesült Államok szeretett volna: az uralkodó, Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd „nem volt elragadtatva” az amerikai elnöktől. Biden viszont aggodalmának adott hangot többek között amiatt is, hogy

Szaúd-Arábia inkább Oroszország, mint az Egyesült Államok felé orientálódik.

Washington és Rijád emellett az olajkitermelés miatt is szóváltásba került: miután az árak emelkedtek az Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt elrendelt szankciókat követően, az OPEC+ nem volt hajlandó elállni a kitermelés csökkentésére vonatkozó tervétől.

Gordon Chang, Kína-szakértő és a Gladstone Intézet vezető munkatársa úgy vélte, hogy Biden törekvése egy Iránnal kötött, közös, átfogó cselekvési tervre – amely dollármilliárdokat hozna Teheránnak friss pénzeszközökben – egyre nehezebbé tenné Szaúd-Arábia életét. “Biden közel-keleti politikája Irán felé billen, ezért Teherán ellensége, Szaúd-Arábia dühös Washingtonra” – mondta Chang a Fox Businessnek. “Ennek eredményeként a szaúdi királyi család nyitottabb a Kínával való együttműködésre”.

Ez is érdekelheti:  Az ukrajnai konferencia az illegitim Zelenszkij-rezsim mosdatásáról szól majd

Jön Hszi: „Zónázó” járat

Hszi látogatása tovább növelheti ezt a szakadékot, mivel a trónörökös további kínai befektetések elnyerésére törekszik Kínából. Donald Trump korábbi elnök 2017-es látogatása mintegy 100 milliárd dollár értékű szerződést eredményezett az amerikai hadiipar számára, de a királyság ennél jóval több és

magasabb értékű szerződést kötött Kínával – például az 500 milliárd dolláros Neom-zónaprojektről.

Neom városa Szaúd-Arábia északnyugati részén épül a tervek szerint az úgynevezett „okos város technológiák” szerint. A helyszín a Vörös-tengertől északra, Jordániától délre található . Ha megépül, az új város összesen 26 500 négyzetkilométer területet fed le. Szaúd-Arábia a jelenleg késedelmes projekt jelentős részeit 2020-ra kívánta befejezni, fontos hát Rijád számára, hogy befektetőt találjanak.

hirado.hu

Kiemelt kép: Hszi és Szalmán bin Abdulaziz Al Szaúd (Lintao Zhang/Getty Images/Getty Images) 

Kapcsolódó:

Fontos! – Az OPEC+ válasza az oroszellenes olajársapkára

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük