KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gusztustalan EB ajánlás: hazánknak nem, a lengyeleknek viszont elfogadják a nemzeti helyreállítási tervét

Az Európai Bizottság szerdán délután úgy döntött, hogy azt ajánlja a tagállamoknak, hagyják jóvá Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét, amelynek keretében 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak nekik.

A hírt Brüsszelben jelentették be az Európai Bizottság kollégiumi ülése után. Az eljárás hosszú ideje húzódott, mert a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei ellentétesek voltak az uniós joggal. A közelmúltban több döntés is született a helyzet orvoslására, ennek köszönhető a mostani támogatás. Ugyanakkor az Európai Bizottság feltételeket is szabott, mert az igazságszolgáltatásban szükséges valamennyi lépés és intézkedés még nem történt meg. Ezért kikötötték, hogy mielőtt Lengyelország benyújtja első kifizetési kérelmét, ezeknek a feltételeknek még eleget kell tenni.

Kiszivárgott hírek szerint a döntés nem volt egyértelmű, mert öt biztos is jelezte fenntartásait, elsősorban azok, akik a jogállamisággal és az uniós költségvetéssel foglalkoznak.

Az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést, míg Ursula von der Leyen csütörtökön Varsóba utazik a hivatalos bejelentés miatt. Sokak szerint a döntésnek az adott lendületet, hogy Lengyelország fontos szerepet tölt be az Oroszországgal kapcsolatos uniós politikában.

Ezzel Magyarország egyedül maradt: a magyar helyreállítási tervet egy éve bizonytalanság övezi, az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem adta meg a hozzájárulását eddig. (Ugyancsak nem fogadták el a holland tervet, ők azonban az elhúzódó kormányalakítás miatt csak a közelmúltban adták be.)

HVG

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük