2024. JÚNIUS 2. VASÁRNAP

A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON

JELENTKEZZ ZÁSZLÓVIVŐNEK IDE KATTINTVA!

TOVÁBBI RÉSZLETEK: https://1848.magyartrikolor.hu


     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felajánlotta a megadást a Szeverodonyeckben körülzárt ukrán erőknek az orosz hadsereg

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Felajánlotta a „mariupoli mintára történő megadás” lehetőségét a szeverodonyecki Azot vegyiüzemben körülzárt ukrán erőknek és külföldi zsoldosoknak az orosz védelmi minisztérium kedden.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője lehetetlennek nevezte, hogy az üzem területén tartózkodó civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják biztonságosan, ahogy azt az ukrán fél kérte. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta – Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

 

Kapcsolódó:

Az Azovsztal után hasonló helyzet: Túszokat ejtett több száz ukrán fegyveres az Azot üzem területén

 

Ehelyett az orosz tábornok azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők az Azotban tartózkodó civilek számára szerdán 8 és 20 óra között Szvatove felé nyitnak humanitárius folyosót a távozáshoz.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Mizincev szerint a vegyiüzem területén mintegy 500-800 polgári személy tartózkodhatott, akiknek egy része szombaton elkezdett kijönni a létesítményből. Vitalij Kiszeljov, a luhanszki igazságügyi miniszter tanácsadója a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az Azot területén mintegy 2500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.

Szeverodonyeckért, a „Luhanszki Népköztársaság” egyik utolsó, még ukrán kézen lévő városának birtoklásáért májusban kezdődtek meg a harcok. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy a lakónegyedek orosz ellenőrzés alá kerültek.
Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnok-helyettese a Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy a szakadár köztársaság intenzívebb tüzérségi és rakétacsapásokat vár az orosz hadseregtől a Donyecket érő ukrán támadások megakadályozása érdekében. Hétfőn az elmúlt nyolc év leghevesebb, részben nyugati fegyverekkel végrehajtott ukrán tüzérségi támadása érte a várost, amelynek következtében öt ember – köztük egy gyermek – életét vesztette, 33-an pedig megsebesültek.

Ez is érdekelheti:  Nikki Haley Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson

Kedden folytatódtak a „Donyecki Köztársaság” települései elleni ukrán nehéztüzérségi csapások és az oroszországi Brjanszk megyében is megsérült négy ember, amikor találatok érték Zamajiscse községet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddi hadijelentése szerint Kalibr manőverező repülőgépek a Csernyihiv megyei Priluki falunál megsemmisítették az ukrán fegyveres erők egy, tüzérségi fegyvereket és lőszereket tároló arzenálját. Precíziós levegő-föld rakéták az elmúlt egy nap alatt 11 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, köztük két szakasznyi Grad-tüzérséget és két lőszerraktárt támadtak. Harcászati repülőgépek 101 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, amelynek következtében több, mint 350 „nacionalista” életét vesztette, három vezetési pont, 13 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, hat Grad rakéta-sorozatvető, 14 tüzérségi löveg és 22 speciális katonai jármű pedig megsemmisült.

Az orosz légvédelem lelőtt egy MiG-29-es repülőgépet a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szlavjanszk közelében és egy Mi-24-es helikoptert a Mikolajiv megyei Sznyegirevkánál, továbbá kilenc drónt, egy Tocska-U és 14 Szmercs-rakétát.

A nap folyamán a rakéta- és tüzérségi erők 280 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 18 vezetési pontot, 59 tüzérségi lőállást és egy üzemanyagraktárt találtak el.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 202 repülőgépet, 131 helikoptert, 1205 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3548 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 521 rakéta-sorozatvetőt, 1947 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3505 darab speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov azt is elmondta, hogy az ukrán hadseregnél egyre gyakoribbá váltak azok az incidensek, amelyek során nacionalista egységek hátba lövik a megadásra készülő ukrán katonákat. Elmondta, hogy a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Novomhajlivkánál az ukrán 54. gépesített dandár 25. zászlóaljának több mint 30 katonája döntött a fegyverletétel mellett. Az ukránok rádión a tűz beszüntetését kérték az orosz hadseregtől és éjjel fehér zászlóval indultak el annak állásai felé egy biztonságos folyosón, ám páncélozott járműveken érkező „nacionalista” záró alakulatok kereszttüzet nyitottak a hátukba, amelynek következtében 32 ukrán katona életét vesztette.

Ez is érdekelheti:  Sokasodnak a kérdőjelek Magyar Péter gyulai segítője körül

Az orosz tábornok szerint ez és a hasonló incidensek arra utalnak, hogy az ukrán csapatok szaporodó katonai kudarcai és demoralizálódása közepette „a kijevi nacionalista rezsim” záró alakulatok megtorló akcióival próbálja megállítani az egységek visszavonulását és megadását.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei katonai és polgári közigazgatás főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva célként nevezte meg a régió egészének „felszabadítását”.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük