TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Emmanuel Macron folyamatosan zuhan, Marine Le Pen egyre erősebb a vasárnapi választás előtt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Franciaországban vasárnap tartják a köztársasági elnökválasztás első fordulóját, szombattól egyébként kampánycsend van az országban. Egy hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne Emmanuel Macron nyerjen és maradjon elnök, az elmúlt hetekben viszont rengeteg hibát elkövetett, Marine Le Pen ugyanakkor jól szerepel. 

A legfrissebb és leginkább elfogadott közvéleménykutatási eredmények alapján két nappal az első forduló előtt Emmanuel Macron jelenlegi köztársasági elnök 26.5 %-al vezet, alig 3 %-al mögötte a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökasszonya, Marine Le Pen (23-24 %) akit majdnem 10 %-al lemaradva az Engedetlen Franciaország (LFI) irányítója, Jean-Luc Mélenchon (16 %), a kommunista, radikális baloldal jelöltje követ. A köztársasági elnöki székért induló 12 jelölt között találjuk meg a világhírű esszéíró-újságíró Éric Zemmourt, aki politikusként most debütált és a felmérések alapján 8.5 %-al rögtön az élmezőnybe került, pontosan annyival, mint a jobbközép Republikánusok jelöltje, Valérie Pécresse és majdnem kétszer annyival, mint a szélsőbaloldali zöldpolitikus, Yannick Jadot. Elemzések és a közvéleménykutatások szerint Zemmour nem fog a második fordulóba kerülni, viszont népszerű mozgalmának, a Reconquete!-nek („Visszafoglalás”), amellyel egyértelműen a jobboldal vezető helyére törekszik, komoly szerepe lehet a francia politikai életben.

Mivel Nicolas Sarkozy, a jobbközép Republikánusok legendás politikusa nem volt hajlandó támogatni jelöltjüket, Valérie Pécresse-t, Pécresse bukása után a hagyományos jobbközép párt összeomlása eléggé biztosnak tűnik, így Éric Zemmournak óriási lehetősége nyílik 2027-re, hogy a jobboldalt egyesítse. (Természetesen ez akkor igaz, ha Marine Le Pen kikap a második fordulóban. Ha Marine Le Pen lesz Franciaország elnöke, akkor a jobboldal egyesítője nyilvánvalóan ő lesz.)

„Rekordot dönthet a távolmaradás vasárnap az elnökválasztás első fordulójában, egy olyan kampány végén, amelyben a Covid, az ukrajnai háború és Emmanuel Macron pozicionálása nehezítették meg a jelöltek dolgát” foglalja össze tömören a Le Figaro a helyzetet két nappal az első forduló előtt. Jean-Yves Dormagen, a montpellier-i egyetem politikatudományok professzora szerint akár 30 %-os is lehet a távolmaradás, ami meghaladhatja a 2002-es, eddigi 28 %-os rekordot. A professzor szerint ennek többek között az az oka, hogy az ukrán háború miatt kevésbé intenzív a kampány, mint az általában lenni szokott, másfelől pedig nagyon sokak számára ez már „egy lefutott játszma, amelyben amúgy is Macron fog győzni”.

Ez is érdekelheti:  A Russia Today Orbán Viktor Hír Tv-nek adott interjúját így szemlézte

A teljes cikk sz Origó oldalán olvasható IDE klikkelve

Kiemelt képen Marine Le Pen

Kapcsolódó:

Dr. Polgárdy Géza: Franciaország, április 10-én – az elnökválasztás első fordulója

Dr. Polgárdy Géza: Az Elabe francia közvélemény-kutató szerint Macron legnagyobb riválisává Marine Le Pen lépett elő

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük