KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Elfogatóparancsot adtak ki az ukránok Kirill pátriárka ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje az ukrán belügyminisztérium által körözött bűnözők listájára került. A dokumentum a pátriárkát világi nevén azonosította, és „a nyomozó szervek elől bujkáló személynek” minősítette, valamint felelősnek tartja Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértéséért.

Az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrjkin közölte, hogy a bejelentés nyomán büntetőeljárás indult, és intézkedéseket tesznek az ukrán különleges szolgálat azon tisztviselőinek azonosítására, akik az orosz ortodox egyház feje ellen eljárást akarnak indítani.

Kirill pátriárka többször felszólította híveit, hogy támogassák az Ukrajna elleni orosz katonai művelet résztvevőit, akik

„életüket áldozták azért, hogy megvédjék ortodox népünket a Donbasszban”.

A pátriárka ukrán körözési listára kerülésének hírére reagálva Vlagyimir Legoida orosz egyházi szóvivő „kiszámíthatónak, ugyanakkor abszurdnak” nevezte a lépést.

Az ukrán hatóságok „törvénytelenséget követnek el, és megpróbálják megfélemlíteni a híveket”

– írta egy Telegram-posztban.

A pátriárka már a konfliktus 2022-es eszkalálódása előtt azzal vádolta Kijevet, hogy elnyomja és diszkriminálja a moszkvai patriarchátus „szerves” részét képező ukrán ortodox egyházat (UOC), és a vallási vezetők, ereklyék és imahelyek elleni fizikai támadásokra hivatkozott. Kirill pátriárka többször is elítélte ezeket az akciókat, és világszerte felhívást intézett a vallási vezetőkhöz, hogy állítsák le az UOC hívek vallási jogainak „tömeges megsértését” Ukrajnában.

2022 májusában az ukrán ortodox egyház az orosz katonai műveletre válaszul függetlennek nyilvánította magát az orosz ortodox egyháztól. A lépés ellenére Volodimir Zelenszkij elnök kormánya továbbra is az Ukrán Ortodox Egyháznak (OCU) kedvezett, amelyet nem sokkal a Nyugat által támogatott, Nyugat-barát kormányt beiktató 2014-es puccs után hoztak létre.

Az ukrán hatóságok és aktivisták lefoglalták az UOC imahelyeit, és átadták azokat a kormány által támogatott OCU-nak. Tavaly tavasszal például szerzeteseket lakoltattak ki a kijevi Pecserszk Lavrából, egy aranykupolás, 11. századi UNESCO világörökségi helyszínről, azzal a váddal, hogy még mindig kapcsolatban állnak az orosz ortodox egyházzal. Az ereklyéket a konfliktus idején elkobozták mondván, hogy így helyezik azokat biztonságba.

Ez is érdekelheti:  A legfőbb ügyész indítványt tett Gurmai Zita és Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztésére

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Kirill pátriárka / Kiemelt kép: RIA News

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük