KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

ECOWAS „készenléti erő”: Hamarosan beavatkozás lesz Nigerben”?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Augusztus 10-én este az ECOWAS elrendelte egy „készenléti erő” bevetését az alkotmányos rend helyreállítására Nigerben. Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök szerint ezt az erőt „a lehető leghamarabb” be kell vetni.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely továbbra is a válság békés rendezésében reménykedik, nem határozta ennek sem az időpontját, sem a „készenléti erők” létszámát és a benne résztvevő országokat. Augusztus 10-én este, Abidjanba visszatérve azonban az elefántcsontparti elnök kijelentette, hogy az ECOWAS államfői zöld utat adtak a művelet „mielőbbi megkezdéséhez”.

„Alassane Ouattara azt mondta, hogy Elefántcsontpart „egy 850-1100 fős zászlóaljat” fog biztosítani, Nigéria és Benin mellett, de „más országok” is csatlakoznak majd hozzájuk.

„A puccsisták dönthetnek úgy, hogy holnap reggel távoznak, és akkor nem lesz katonai beavatkozás, ez rajtuk múlik”

– hangsúlyozta az elefántcsontparti államfő.

Franciaország a maga részéről „teljes támogatásáról biztosította az ECOWAS valamennyi döntését”, és megismételte, hogy „határozottan elítéli a Nigerben zajló puccskísérletet, valamint (Mohamed) Bazoum elnök és családja elrablását”.

Az amerikai diplomácia vezetője, Antony Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja „az ECOWAS vezetését és munkáját” az „alkotmányos rendhez való visszatérés” érdekében.

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli az ECOWAS elszántságát, hogy minden lehetőséget megvizsgál a válság békés megoldására”

– tette hozzá később.

A nyugat-afrikai blokk nem zárja ki a diplomáciai eszközöket Mohamed Bazoum, a július 26-án megbuktatott és azóta fogva tartott, megválasztott elnök visszahelyezésére. Az abujai csúcstalálkozó végén Bola Tinubu nigériai elnök, aki az ECOWAS soros elnöki tisztét tölti be, azt mondta, hogy reméli, hogy

„békés megoldás születik”, hozzátéve, hogy „végső megoldásként” az erő alkalmazását sem zárja ki.

Néhány órával korábban azt mondta, hogy a nigériai katonai rezsimmel folytatott tárgyalásoknak kell képezniük a szervezet „”hozzáállásának” alapját”. Az ECOWAS Bizottság elnöke, Omar Touray pedig megerősítette „az alkotmányos rend békés eszközökkel történő helyreállítása iránti további elkötelezettséget”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / tüntetés a puccsisták mellett Niameyben, 2023. augusztus 10. 

Kapcsolódó:

Afrika a háború szélén: Az ECOWAS utasítást adott Niger megtámadására – a puccsisták azzal fenyegetnek, hogy megölik a megbuktatott elnököt

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: