KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vucic: A Nyugat nem tudja legyőzni Oroszországot

Hiábavaló minden nyugati erőfeszítés, hogy segítsék Ukrajnát abban, hogy a harctéren győzedelmeskedjen Oroszország felett – jelentette ki csütörtökön Aleksandar Vučić szerb elnök, aki béketárgyalásokra szólította fel Moszkvát és Kijevet.

A Happy TV-nek nyilatkozva Vučić kijelentette, hogy bár a nyugati országok masszív katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának, „most már világos, hogy nincs semmi értelme”, és a konfliktus ” egyszerű befejezése” nem látszik sehol.

„Fárasztó háború folyik, és a Nyugat minden ereje ellenére sem fogják legyőzni Oroszországot a csatatéren”

– vélekedett a szerb vezető.

Vučić megjegyezte, hogy bár „nem biztos abban, hogy Oroszországnak politikai értelemben mi a haszna”, a legjobb eredmény az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet lenne. „Látom, hogy néhány arab országból kezdeményezések érkeznek, remélem, hogy valamelyik közelebb visz minket a békéhez” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ellenségeskedések beszüntetése Joe Biden amerikai elnöknek is érdekében állna, aki 2024-ben elnökválasztás előtt áll.

„A gazdaság azonnal fellendülne, az energiaárak drámaian csökkennének. Minden sokkal könnyebb lenne. Szerintem [Biden] tudja, hogy az amerikai választásokon a gazdaság a kulcskérdés”

– mondta Vučić.

Azt is kijelentette, hogy ugyanez igaz lenne Oroszországra és Ukrajnára is, amelyek az elnök szerint már „kimerültek”, bár megjegyezte, hogy Moszkva „jobban bírja a nyugati szankciókat, mint azt sokan várták”.

Júniusban a szerb államfő az ukrajnai konfliktus esetleges eszkalálódására figyelmeztetett, mondván, hogy Kijev sokat hangoztatott offenzívája – amely Oroszország szerint nem hozott semmilyen áttörést – erős választ válthat ki Moszkva részéről.

Vučić megjegyzései a közelmúltban Dzsiddában megrendezett béketárgyalást követően hangzottak el, amelyen mintegy 40 ország tisztviselői vettek részt. Bár a listán szerepelt Ukrajna, néhány nyugati támogatója, például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, valamint Moszkva partnerei a BRICS-csoportból (Brazília, India, Kína és Dél-Afrika), maga Oroszország nem kapott meghívást. Moszkva azzal érvelt, hogy részvétele nélkül minden béketárgyalás értelmetlen.

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Trump és az ő Brutusa(i)

Bár a csúcstalálkozó nem zárult hivatalos közleménnyel, a Wall Street Journal beszámolója szerint Ukrajna tartózkodott a békeformulájának erőltetésétől, amely az orosz csapatok kivonását követeli minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának vall. Ukrajna azonban tagadta, hogy feladta volna ezt a tervét, amely elutasít minden kompromisszumot Moszkvával.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen Alexander Vucic szerb elnök / Fotó:  ©  ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük