KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Afrika a háború szélén: Az ECOWAS utasítást adott Niger megtámadására – a puccsisták azzal fenyegetnek, hogy megölik a megbuktatott elnököt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nyugat-afrikai Közösség (ECOWAS) utasítja a Védelmi Törzsfőnökök Bizottságát, hogy azonnal aktiválja a tartalékos erőket – közölte a közösség bizottságának vezetője, Omar Allieu Touré – számol be a RIA Novosztyi.

„A hatóság … utasítja a vezérkari főnökök bizottságát, hogy azonnal aktiválja a tartalékos erőket minden egységével együtt”

– mondta.

A bizottság vezetője azt is hozzátette, hogy a közösség elrendeli a tartalékos erők bevetését az alkotmányos rend helyreállításának érdekében Nigerben.

Közben a nigeri lázadók közölték Victoria Nulanddal, az amerikai külügyminisztérium helyettes vezetőjével, hogy

megölik Mohamed Bazoum elnököt, ha beavatkoznak

– jelentette az Associated Press hírügynökség értesüléseire hivatkozva az Orosz Hírek.

“A nigeri junta közölte egy magas rangú amerikai diplomatával, hogy megölik a megbuktatott elnököt, Mohamed Bazoumot, ha a szomszédos országok megpróbálnak katonailag beavatkozni, hogy visszaállítsák a hatalomba” 

– írta a hírügynökség.

Nuland a héten Nigerben tett látogatása során értesült a Bazoumot ért fenyegetésről – pontosított az AP.

Tegnap este a francia hadsereg megtámadta a nemzetőrséget, és behatolt Niger légterébe – közölték a puccsvezetők, amelyről a Russia Today és Sputnik News is beszámolt. Amadou Abdramane a puccsisták egyik vezetője szerdán az országos televízióban tett nyilatkozatában azt állította, hogy egy francia katonai repülőgép illegálisan belépett Nigéria légterébe, amelyet a jelenleg hatalmon lévő nigeri katonai erők vasárnap óta lezártak. Abdramane azzal is vádolta a francia erőket, hogy támadást intéztek egy katonai tábor ellen és több mint egy tucat fogva tartott terroristát szabadítottak ki.

Korábban a Nigerben kialakult helyzettel kapcsolatban az ECOWAS csúcstalálkozót tartott, ahonnan távozva Elefántcsontpart elnöke, Alassane Ouattara úgy nyilatkozott:

az ECOWAS a múltban beavatkozott Libériában, Sierra Leonéban, Gambiában és Bissau-Guineában”, amikor az alkotmányos rendet fenyegették. „Ma Niger hasonló helyzetet él át, és azt akarom mondani, hogy az ECOWAS ezt nem tudja elfogadni”

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Szenegáli tisztek az ECOWAS-csúcson Abujában, 2023. augusztus 10-én. / Fotó: AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: