KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország 10 000 katonát helyez a lengyel-belorusz határra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lengyelország további több ezer katonát telepít a Fehéroroszországgal közös határára a térségben megnövekedett feszültségek miatt – közölte csütörtökön Mariusz Blaszczak védelmi miniszter.

A Lengyel Rádiónak nyilatkozva Blaszczak kijelentette, hogy „közelebb visszük a hadsereget a fehérorosz határhoz”, hogy „megijesszük az agresszort, hogy ne merjen ránk támadni”. A miniszter hozzátette, hogy a régió biztonságát 10 ezer katonával támasztják alá, ebből 4000-et a határőrség közvetlen támogatására rendelnek, további 6000-et pedig tartalékban tartanak.

A tisztviselő megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy a lengyel védelmi minisztérium jóváhagyta a határőrök kérését, hogy további 1000 katonát küldjenek a térségbe. Később a lengyel hatóságok meggondolták magukat, és úgy döntöttek, hogy a létszámot 2000-re emelik.

Blaszczak emellett ostorozta Minszket, megismételve azokat a vádakat, amelyek szerint két fehérorosz helikopter megsértette a lengyel légteret a múlt héten, és az állítólagos incidenst „újabb provokációnak” nevezte. Minszk tagadta a vádakat, mondván, hogy „részletes adatokat” szolgáltatott Varsónak az esettel kapcsolatban.

„Minden, ami Fehéroroszországban történik, Oroszország intézkedéseivel van összehangolva”

– jelentette ki Blaszczak, anélkül, hogy erre bizonyítékot szolgáltatott volna.

Az elmúlt hetekben lengyel tisztviselők is megkongatták a vészharangot a migránsok állítólagos kísérletei miatt, hogy illegálisan átlépik a fehérorosz határt, valamint az orosz védelmi vállalat, a Wagner Group számára dolgozó ügynökök állítólagos erőfeszítései miatt, hogy beszivárogjanak az országba.

Számos Wagner-harcos egy rövid ideig tartó oroszországi lázadási kísérlet után Fehéroroszországba költözött, és néhányan közülük most részt vesznek a minszki csapatok kiképzésében.

Blaszczak megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy Moszkva megerősíti csapatait nyugati határain az ukrajnai konfliktus miatt kialakult helyzet miatt. Beszédében Lengyelországot „az Egyesült Államok oroszellenes politikájának kulcsfontosságú eszközeként” jellemezte. Azt is állította, hogy Varsó aktívan arra törekszik, hogy felépítse „Európa legerősebb hadseregét”, amely lengyel tisztviselők szerint jelenleg mintegy 170 ezer katonatisztet számlál.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Lengyel katonák a lengyel-fehérorosz határon / Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto a Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: