KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Cseh megfigyelő misszió: a magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat

A cseh Alipro választási megfigyelő misszió tagjai szerint a magyar politikai, választási, jogi és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét. Így a magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat és választhatták meg képviselőiket az Országgyűlésbe.

A szervezet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozták: megfigyelőik megállapították, hogy a magyar választási és népszavazási folyamat is egyaránt szilárd, és „gyakorlatilag nem hagy teret választási csalásnak”.

Tapasztalataik szerint sok választási plakátot rágalmazó feliratokkal vagy az ábrázolt személyeket gúnyoló matricákkal csúfítottak el. Ez a vandalizmus főként a nagyvárosokban történt, és elsősorban a Fidesz-KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit érintette – írták.

A magyarországi médiapiacot meglehetősen kiegyensúlyozottnak, bár polarizáltnak jellemezték, hozzátéve, hogy egyes médiumok nyíltan kiállnak az egyik vagy másik párt mellett. Mind az ellenzéki, mind a kormánypárti erők szabadon hozzáférhetnek a médiához, és a sajtó piaci részesedése nagyjából egyenlően oszlik meg a politikai vonalak mentén – állapították meg.

Kiemelték: a médiapiacon számos nagy szereplő van jelen, amelyek a sajtótermékek széles portfóliójával rendelkeznek, emellett számos kis, független médiaszolgáltató is létezik.

Kifogásolták azt, hogy mivel a közösségi média egyre inkább a kampányolás és a hírekhez való hozzáférés fontos színterévé válik, egyes sajtótermékeket minden látható ok nélkül „árnyéktiltással” sújtanak, azaz a Facebook mesterségesen szűkíti az elérésüket, így korlátozva a hírfogyasztók hozzáférését.

A választások napján a misszió tagjai körülbelül 15 szavazóhelyiséget látogattak meg Magyarország különböző területein. Megállapították, hogy a szavazóhelyiségekben minden törvényes eljárást szigorúan betartottak, és a megfigyelők nem találkoztak olyan szabálysértéssel vagy eseménnyel, amely a szabályos választási eljárás megsértését jelentette volna.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük