KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az SZBU-nál kínozzák az elrabolt luganszki megfigyelőt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Ivan Filiponyenkóra

A „Donbassz Szegodnya” tudósítója Ivan Filiponyenkóra, a luganszki Népi Milícia szóvivőjére hivatkozva jelenti: az SZBU munkatársai kínzásoknak vetik alá Andrej Koszjakot, a többoldalú tűzszünet-ellenőrző bizottságon belüli luganszki misszió megfigyelőjét

„Megbízható értesüléseink vannak arról, hogy Koszjak Andrej Valentyinoviccsal, a luganszki tűzszünet-ellenőrzési misszió elfogott képviselőjével szemben kínzásokat és tudatmódosító készítményeket alkalmaznak, hogy eleve hamis vallomásokra kényszerítsék” –  állította a luganszki Népi Milícia szóvivője. (1)

Filiponyenkó egyben hozzátette: a kihallgatásáról készült videón, ellentétben az ukrán fél által az elrabolt tisztről korábban készített felvételekkel, a fogoly arcát eltakarják (2) – illetve elhurcolásának tényét a luganszki tűzszünet-ellenőrzési misszió vezetése is megerősítette.

„Ugyanakkor az ukrán propagandisták a megfigyelő mobilkészülékén talált, egy lőgyakorlatról készült felvételt megpróbálják úgy beállítani, mintha az az ukrán hadsereg állásaira mért egyik tüzérségi csapás idején készült volna” (3) – közölte Filiponyenko.

 

EBESZ: Kérjük szépen – a továbbiakban ne raboljanak el luganszki tiszteket

Mint a  Donbassz Szegodnya tudósítója az EBESZ-re hivatkozva jelenti: azt követően, hogy egy ukrán diverzáns és felderítő csoport elrabolta a többoldalú fegyverszüneti bizottság (SZCKK) egyik alezredesét  (t.i. Andrej Koszjakot), a nemzetközi megfigyelők nyilatkozatot tettek közzé

„A találkozó résztvevőit tájékoztatták a csapatszétválasztások Zolotoje és Pervomajszk közötti szakaszán történt incidensről. Jelen pillanatban az a fontos, hogy ne engedjük eszkalálódni a helyzetet, és kövessünk el mindent, hogy hasonló incidensek a jövőben ne fordulhassanak elő”. – Ezt a nyilatkozatot nem külön tették, hanem összekötve azt a Donbassz helyzetének rendezésével foglalkozó minszki albizottság ülésén kiadott sablonos nyilatkozattal.

A luganszki tiszt elrablása miatt meghiúsult a normandiai Négyek külügyminiszteri találkozója

A  «Donbassz Szegodnya» tudósítója – a „Legityimnij” nevű Telegram-csatornára (4) hivatkozva jelenti: A Normandiai Négyek küszöbönálló külügyminiszteri találkozója – amiben az Egyesült Államok képviselője Moszkvában megállapodott – Kijev miatt meghiúsult.

„Az Elnöki Hivatalból származó forrásunk közlése szerint az orosz fél nyomást gyakorol a Hivatalra: járjon közben annak érdekében, hogy engedjék szabadon az SZBU által őrizetbe vett (5) lnr-est, aki tagja a a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságnak” Az SZBU  kémkedéssel vádolta meg az illetőt” – írta a csatornán megjelent írás szerzője.

A „Legityimnij” Telegram-csatorna, saját forrásaira hivatkozva arról is beszámol, hogy az alkudozás a legfelsőbb szinten zajlik. Az ukrán fél nem akarja elengedni az elfogottat, mivel ezt Ukrajnában árulásnak tekintenék.

Van egy olyan aggodalom, hogy ha a Kreml enged, akkor az ukrán fegyveresek rendszert csinálnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottság tagjainak elrablásaiból, hogy a fogolycserékről folytatott alkudozásokkor legyen tartalékuk a cserére felajánlható foglyokból.

 

Donyeckben eközben lakosok egy csoportja elhatározta, hogy mindaddig akadályozni fogják az EBESZ Misszió mozgását, amíg nem járulnak hozzá maguk is a tiszt szabadon bocsátásához. Korábban a Luganszki Népköztársaságban elmondták, hogy az SZCKK foglyul ejtett tisztjét az SZBU-nál kínozzák. Mint emlékezetes, az egyik ellenőrző-áteresztő pontról egy ukrán felderítő-diverzáns csoport elrabolta a luganszki tűzszünet-ellenőrző misszió egyik munkatársát. Ma pedig Tatyjana Varakszina, aki az LNR tűzszüneti ellenőrző bizottságának egy ukrán diverzánsok által elhurcolt tisztjének, Andrej Koszjaknak a felesége, Luganszkban megtartott sajtókonferenciáján elmondta: néhány órával elhurcolása után, férje fölhívta telefonon, és elmondta, hogy óvadék ellenében talán szabadon bocsátják.

Ez is érdekelheti:  Katonai segítség küldését sürgette Zelenszkij

 

Jegyzetek, magyarázatok

(1) Amit ma Ukrajnában nyomozásnak, igazságszolgáltatásnak nevezett, annak a lényege igazából az: A VÁDAT, AZ ERRE ÉPÜLŐ ÍTÉLETET MÁR ELŐRE ELKÉSZÍTIK. A „nyomozás”, a foglyok/letartóztatottak kihallgatása, majd „ nemzeti számonkérő szék” „bírósági pernek” nevezett gyülekezete arra irányul, hogy A VÁDLOTT VALLOMÁSA ALÁTÁMASSZA A VÁDLÓ FÉL ELŐRE ÖSSZEÁLLÍTOTT VÁDJAIT. UKRAJNÁBAN – legalábbis politikai természetű ügyekben – MA KIZÁRÓLAG KOHOLT VÁDAKRA ÉPÜLŐ KONCEPCIÓS PEREK ZAJLANAK. E „pereknek” nemcsak hogy nem célja a tényleges igazság kiderítése, de, éppen ellenkezőleg: az ilyen „perek” AZ IGAZSÁG ELLEPLEZÉSÉT SZOLGÁLJÁK. Koszjak „bűneiről” is már bizonyosan „csinos kis listát” állítottak össze.

Ha eljut a dolog addig, hogy az elrabolt Koszjakot „bíróság” elé citálják – ha például Oroszország nem lép fel teljes határozottsággal elhurcolt állampolgárának az azonnali szabadon engedéséért – akkor akár az összehordott vádak akár csak egyikének is (például a 2010-ben általa állítólag elkövetett gyilkosság) alapján, törvényesnek látszó perbe fogják. A koholt gyilkosság ügyével összefüggő kihallgatások már önmagukban is alkalmat adnak a fogoly megfélemlítésére, lelki gyötrésére – mert, természetesen, nem csak a koholt gyilkossági üggyel kapcsolatban fogják faggatni, hanem a „vádpontok” alapján is. Megfenyegethetik, hogy kínvallatások, igen hosszú börtönévek várnak rá, ha nem „működik együtt”. Hátha, esetleg már ez is elég lesz ahhoz, hogy az áldozat megtegye az elrablói által tőle elvárt vallomást.

Az a tény, hogy az áldozat feleségét egy „ügyvéd” hívta fel, jelzi: 1. lesz egy elsődleges, szabályosnak látszó tárgyalás 2. óvadékért szabadon engedhetik. A szándék itt persze nemcsak a több havi ukrajnai fizetésnek megfelelő pénz, váltságdíjnak is tekinthető összeg kicsikarása az ártatlan áldozat családjából. Hanem az is, hogy a férjéért aggódó asszonyt arra bírni, hogy férjét rávegye elfogói akaratának teljesítésére.

Ha a luganszki alezredes nem enged, akkor „ítéletének” kihirdetése után, immár mint elítéltet, átszállítják egy titkos börtönbe, ahol aztán, szemtanúk nélkül, belátásuk szerint addig és úgy vallathatják, kínozhatják, injekciózhatják míg meg nem törik – vagy netán szellemi nyomorékká, és így „használhatatlanná” válik a bele kényszerített tudatmódosítóktól, vagy éppen belepusztul a kínvallatásokba.

(2) A videó felvétel nyilván rögtön az után készült, hogy az elrabolt tisztet meghozták az SZBU szeverodonyecki központjába. Kihallgatása éppen hogy megkezdődhetett, Koszjak itt éppen a kezdő kérdésre, válaszolva szabatosan elmondja, hogy ki ő, és az ukrán hadsereg katonái „vették őrizetbe”. Ruházata tiszta. Arca elmosódottan látható. (Az SZBU videó felvételein, általában is, az elfogottak arca valamiért mindig homályos, fényképfelvételein pedig eltakart. Ahogy nálunk is, a BŰNÖZŐK arcát eltakarják.) Az elmosódott felvételen is azonban az áldozat arca teljesen épnek tűnik, a ruha tiszta rajta és a haja meg is van fésülve. Láthatón FELKÉSZÍTETTÉK – az SZBU korábbi fényképén az általuk frissen elfogott, és egy, az elszállításáig mély veremben őrzött tiszt arcán a foglyul ejtésekor és megkötözésekor elszenvedett bántalmazások (az orrát ért, egy vagy több ökölcsapás, ennek nyomán kifolyt és megszáradt vér) nyomai láthatók, haja akkor zilált, és egyenruhája is, földre teperésekor, az ukrán állásokba vonszolásakor beszennyeződhetett.

Ez is érdekelheti:  Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet

Az, hogy a kihallgatás legelején készült felvételen egy jól fésült embert látunk sértetlen arccal, tiszta ruhában, még nem jelenti azt, hogy rögtön a felvétel után, a foglyot nem kezdik el, akár rögtön, ott helyben ütni-verni. És mivel láthatóan nem kész „együttműködni” fogvatartóival, nem hurcolják, rövid időn belül egy kínzókamrába, ahol vallatása majd folytatódik. Az SZBU szeverodonyecki igazgatósága megyei központnak számít, ahol nyilván minden szükséges eszköz rendelkezésre áll (börtönök, kihallgató szobák és kínzókamrák).

(3) Ugyanaz az ukrán hadsereg mely minden további nélkül ágyúzza nemcsak a Donbassz néphadseregeinek állásait, de békés lakosságát, annak otthonait, civil infrastruktúráját; amely drónjait már nem csupán felderítésre, a tüzérségi tűz korrigálására használja fel (a néhai Zaharcsenkó donyecki elnök egyszer egy lakossági fórumon történt tetemre híváskor olvasta az EBESZ misszió vezetőjének a fejére: ők maguk is, és akkor is segítettek az ukrán tüzérség ágyútüzének korrekciójakor, amikor a célpont éppenséggel egy lakóház volt.) Nos, ugyanez az ukrán hadsereg, az általa most elhurcolt, voltaképpen közel diplomata jogállású katonatisztnek bűnéül felrója, hogy mobiljára felvette, amit „donyecki katonák az ukrán hadsereg állásait lövik”. Túl azon, hogy a szóban forgó felvétel egy lőgyakorlaton készült… No, és mi van, ha tényleg annak a hadseregnek az állásait lőtték, amely fegyver- és tűzszünetek idején sem átall még polgári célpontokat sem lőni? Mintha olyan szokatlan lenne, hogy egy háborúban a szembenálló felek egymás állásait lövik! Hogy HARC KÖZBEN lelőni, megölni az ellenfél KATONÁJÁT sohasem számított gyilkosságnak.

Volt azonban már arra is példa, hogy az ukrán néphadseregek főtisztjei, parancsnoki állományához tartozó személyek ellen adtak ki nemzetközi körözést, gyilkosság címén. És bármennyire is döbbenetes, de már előfordult, hogy a Donbassz néphadseregeinek, családjukkal az üldöztetések elől Oroszországba menekülő, vagy ott gyógykezelésen átesett harcosait, ilyen elfogató parancs alapján, többnyire valamilyen idegenrendészeti vétség címén őrizetbe vették és Ukrajnának kiadták. Szinte az utolsó pillanatban sikerült megmenteni ettől a sorstól a donyecki néphadsereg egyik ismert és népszerű egységparancsnokát. Az ő esetében is, minden különösebb utánjárás nélkül, az orosz hatóság tudomásul vette, hogy a harcokban megölt ukrán katonákkal az egységparancsnok gyilkosságokat követett el. És miután Oroszország mindmáig nem hajlandó elismerni a Donbassz népköztársaságait, így azok lakosai, harcosai, a formális jog alapján, még mindig ukrán állampolgároknak számítanak, akikkel szemben az ukrán törvényeknek megfelelően lehet eljárni. (Kivéve, mondjuk, azt a 700 ezret a négymillióból, aki már megkapta orosz állampolgárságát. Elutasították azonban annak a donyecki egységparancsnoknak a kérelmét, amit az orosz állampolgárság elnyerésére nyújtott be. Az indok: elárulta Ukrajnát (!!!).) Náci-Ukrajna felfogása szerint azonban HARC KÖZBEN LŐNI, MEGÖLNI EGY KATONÁJUKAT ugyanolyan halálos vétek, büntetendő cselekmény, mintha ezt egy ukrán civillel cselekednék. Az SZBU hosszú évekig vadászott, például, Gyenyisz Haritonov orosz önkéntesre, aki 2014 júniusában, a luganszki repülőtérért vívott HARCOK IDEJÉN, pontos célzással lelőtt egy ukrán KATONAI SZÁLLÍTÓGÉPET, fedélzetén negyven ukrán deszantos katonával. (Ennek hírét az ukrán propaganda Európába is eljuttatta, ahol erre akkora sivalkodás és jajveszékelés támadt, mintha azok a beste oroszbarát szakadárok egy polgári utasszállítót lőttek volna le.) 2020 vége felé aztán rátaláltak, egy általuk e célból fölbérelt banda pedig a Volga két partján elterülő Asztrahany megyei szülőfalujából elrabolta, és az ukrán határra vitte, onnan pár száz méterre tette le az erős nyugtató injekciókkal elkábított embert. Az ott lesben álló ukrán ügynököknek már csak át kellett volna húzniuk őt a határvonalon. A készülő akciót azonban szerencsére észrevették és meghiúsították orosz határőrök. Haritonov utóbb elmondta: tisztában van azzal, hogy ukrajnai fogságában kínzások, injekciózás várt volna rá. És a luganszki incidens mellett ráhúzták volna a vizes lepedőt az adott eset után egy hónappal később lelőtt maláj utasszállító ügyében is.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Hol hibázott Novák Katalin?

(4) A kijevi rezsimhez közel álló Telegram-csatorna

(5) A kijevi rezsim szóhasználatában „őrizetbe vételnek” számít az is, ha a célszemélyt Ukrajna mostani, de-facto határain kívülről, sőt sosem volt ukrán területekről (például

Oroszországból) rabolják el, hurcolják Ukrajnába. Ha nagyon dicsekvős kedvükben vannak, akkor még hozzáteszik: „sikerült kihozni”

Andrej Koszjak alezredes, a luganszki tűzszünet-ellenőrzési misszió elrabolt tisztje. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szeverodonyecki székházába vitték. Megkezdődött kihallgatása. (Ki tudja, azóta már mi minden történt vele?)
Tatyjana Varakszina (balról), az elrabolt Andrej Koszjak felesége sajtókonferenciát tartott Luganszkban, a férjének elhurcolását követő napon. Elmondta, férjének „ügyvédje” közölte: óvadék (t.i. váltságdíj) ellenében férjét talán elengedik. (Ennek maximális összege egy ukrán nyugdíj 150-200-szorosa is lehet.)
Hogy az EBESZ az ukránok szeme és füle, ellenségesen elfogult a Donbasszal szemben, azt már a kisiskolások és az egyszerű falusi öregasszonyok is tudják. Most sem tettek és tesznek semmit a luganszki misszió elhurcolt tisztjének szabadon bocsátásáért. Ezért most tüntetés volt az előtt a (méregdrága, belvárosi luxus)szálloda előtt, ahol az EBESZ misszió munkatársai laknak. „EBESZ – HAJTSÁK VÉGRE A MANDÁTUMUKAT!'” – ilyen szövegű feliratot mutat fel az egyik férfi. Az összegyűltek elállják a szálloda bejáratát, és megfogadták: addig nem mozdulnak onnan, míg az elrabolt Andrej Koszjak alezredes vissza nem nyeri szabadságát.
Az SZBU „Luganszk megyei” központja, az eredeti Luganszk megye ukránok által megszállt részén megyeszékhelynek megtett Szeverodonyeck városában. Ide vitték kihallgatásra – vallatásra – a szolgálati helyéről elrabolt Andrej Koszjak alezredest, a Luganszki Népköztársaság tűzszüneti ellenőrző missziójának hivatalos képviselőjét. Aki e minőségében az ukrán féltől biztonsági garanciákat kapott, mint a misszió minden tagja. Ukrán részről most azt állítják, hogy az alezredest az „orosz megszálló hadsereg tisztjeként” ejtették foglyul. Így fennáll a veszélye, hogy sorsa az lesz, mint a többi, elfogott orosz önkéntesé: kegyetlen kínvallatások, majd hosszú börtönévek.

HÁT NEM TERRORISTA ÁLLAM UKRAJNA?

NewsFront

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Az ukránok elraboltak egy luganszki tűzszüneti megfigyelőt

Szörnyű sors vár az elrabolt luganszki katonatisztre – Az EBESZ szemet hunyt a luganszki megfigyelő elrablása fölött

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük