A magyarok mintegy kétharmada Fidesz-KDNP győzelemre számít 2022-ben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások kimenetele tekintetében a választók jelentős többsége, 63 százaléka Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP győzelmére számít – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A pártpreferencia-mutatók esetében is a kormánypártok stabil fölénye tapasztalható – olvasható a SzázadvéG legfrissebb jelentésében.

A Századvég október elején készült közvélemény-kutatása a magyar politikai erőteret vizsgálta a politikai szempontból aktív (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) magyar lakosság körében.

Azt írják, ha csupán a két pólust vizsgálják, akkor

a Fidesz-KDNP 50 százalékos, az ellenzéki összefogás 44 százalékos támogatói bázissal rendelkezik,

a megkérdezettek további 6 százaléka bizonytalan vagy nem válaszolt.

A választások várható kimeneteléhez azonban közelebb áll, ha azon pártok listáját vizsgálják, amelyek majd a szavazólapon is szerepelhetnek. Ennek tükrében

a Fidesz-KDNP támogatottsága 45 százalék, az ellenzéki összefogásé pedig 36 százalék. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra a választók 5 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomra 3 százaléka, egyéb pártokra a válaszadók 4 százaléka szavazna.

7 százalék a pártpreferenciájukban bizonytalanok, valamint a válaszmegtagadók aránya.

Amikor arról kérdezték a válaszadókat, hogy meglátásuk szerint melyik politikai pólus győzelmére lehet számítani,

A válaszadók 63 százaléka szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a jövő tavasszal esedékes választást, 29 százalékuk számít az ellenzéki összefogás győzelmére,

további 8 százalék bizonytalan a kérdésben vagy nem kívánt válaszolni. Ha megvizsgáljuk a két politikai pólus szavazóbázisát a várakozásaik tekintetében, megállapítható, hogy az ellenzéki szavazók esetében a saját tábor győzelmébe vetett hit mértéke kisebb. A felmérés szerint míg a kormánypártok szavazói esetében 91 százalékuk a Fidesz-KDNP győzelmére számít, és csupán 4 százalékuk az ellenzéki összefogáséra, addig az ellenzéki megkérdezettek 62 százaléka számol az ellenzéki összefogás győzelmével, 31 százalékuk pedig a kormánypártokéval.

Forrás: Századvég

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük