Az ukránok elraboltak egy luganszki tűzszüneti megfigyelőt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy ukrán felderítő és diverzáns csoport, fegyveres rajtaütéssel foglyul ejtette és magával hurcolta a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő képviseletének egyik megfigyelőjét.

Tegnap példátlan eset történt a Donbasszban (a Luganszki Népköztársaságban). A két szembenálló felet elválasztó tűzszüneti ellenőrző vonalon lévő ellenőrző-áteresztő ponthoz vezető út aknamentesítési munkálataihoz korábban megkérték az ukrán hatóságok biztonsági garanciáit. A többoldalú tűzszüneti ellenőrző bizottságban működő luganszki küldöttség egyik megfigyelője, a 43 éves Andrej Koszjak katonatiszt ellenőrizte, hogy az ukránok betartják-e az általuk nyújtott biztonsági garanciákat. Amikor is egy ukrán felderítő-diverzáns egység tagjai rohanták le az előírásoknak megfelelően fegyvertelen katonatisztet, kiütötték és magukkal hurcolták. Az eset után készült első felvételen a fogoly látható, egy mély veremben, összekötözött kezekkel, bekötött szemmel.

Noha ukrán részről azt állítják, hogy egy tíz évvel ezelőtt állítólag elkövetett gyilkossága miatt körözték, és kerítették most kézre ily módon – mint kiderült: AZ UKRÁNOK ELŐRE NEM TUDHATTÁK, HOGY ÉPPEN KOSZJAK LESZ AZNAP SZOLGÁLATBAN. Az emberrablás a reggeli órákban történt, amikorra az ukránoknak még nem lehetett idejük ezt kideríteni. Találomra hurcolták el azt, aki éppen ott volt – VAGYIS UKRÁN PROVOKÁCIÓ TÖRTÉNT.

Leonyid Paszecsnyik, a Luganszki Népköztársaság elnöke bejelentette: amíg szabadon nem engedik az elrabolt katonatisztet, addig nem folytatja a megbeszéléseket az ukrán féllel.

Terrorállam-e Ukrajna(és a mentorai)? – XV.

Az ukrán hadsereg az EBESZ szeme láttára rabolta el az LNR egyik tűzszüneti ellenőrét

(eredeti cikk itt)

(Koszjak-fogoly)

Egy ukrán felderítő és diverzáns csoport, fegyverrel kényszerítve őt, magával hurcolta a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő képviseletének egyik megfigyelőjét.

Minderről a „PolitNavigátor” tudósítója a luganszki Népi Milícia szóvivői irodája alapján számol be.

A tárcánál közölték: miközben a Kontakt Csoport (1) ülése zajlott, az ukrán fél durván megsértett minden általa vállalt kötelezettséget illetve megállapodást.

Így, miközben a „Pervomajszk-Zolotoje” útellenőrző ponthoz (2) vezető úton a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő ukrán képviselettel egyeztetetten, folyt az oda vezető út aknáktól történő megtisztítása, egy, az ukrán hadsereg 24. dandárjához tartozó felderítő és diverzáns csoport, lőfegyverét használva foglyul ejtette és magával hurcolta a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő képviseletének egyik, a tűzszünet betartását ellenőrző egyik megfigyelőjét.

A szóvivői irodánál hangsúlyozták: „Emlékeztetünk arra, hogy a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő képviselete egyik tagjának sincs fegyvere. Amit az ukrán hadsereg haramiái ki is használtak.”

„Nem zárhatjuk ki, hogy a 24. dandár parancsnoksága abból az alkalomból tervezte el ezt az akciót, hogy várhatóan a hadműveleti térségbe látogat Zelenszkij ukrán elnök. (3) Így akarván jópontokat szerezni és kitüntetéseket kapni az államfőtől. (4)

Jelentések szerint az emberrablás során jelen voltak az EBESZ megfigyelői.

Maja Pirogova donyecki bloger (5) Telegram-csatornáján ezt írja: „Az EBESZ megfigyelői jelen voltak az emberrablás idején (NO COMMENT), de nem mindjárt értesítette erről a főnökségét (NO COMMENT), noha Cevik nagykövet (6) az ülés során az „emberrablás” szót használta (NO COMMENT). Ám az EBESZ részéről semmilyen további reagálás nem történt. (NO COMMENT). Várjuk meg, úgymond, milyen eredménnyel járnak majd a további vizsgálatok” (7)

Később az ukrán fél is közzétette a maga változatát az indidensről. (8)

„Ma, egyenesen a Kontakt Csoport együttes ülésének idején, az orosz fegyveres alakulatok durva provokációt hajtottak végre. 10.45 körül egy, az SZCKK karszalagját viselő fegyveres csoport – az út aknamentesítésének a leple alatt – felderítést végzett az ukrán hadsereg elhagyott állásaiban. (9)

Az ukrán félhez az azon munkálatok elvégzéséhez szükséges biztonsági garanciák megadásával kapcsolatos kérelem futott be, mely munkálatok keretében elvégzik az ideiglenesen megszállt területek felől a „Zolotoje” ellenőrző-áteresztő pont felé vezető út aknamentesítését, illetve az EÁP azon műtárgyainak felállítását, amelyek az átkelőhely megnyitásához szükségesek. Ennek során kijelöltük a haladási irányokat, illetve megadtuk, hogy mennyire közelíthetők meg az ukrán állások.

A ukrán hadsereg operatív csoportja feltartóztatta az orosz fegyveres alakulatok egy tagját, az 1978-as születésű Koszjak Andrej Valentyinovics orosz állampolgárt” – olvasható az ukrán delegáció Telegram-csatornáján. Ennek során az ukrán fél azt állítja, hogy az „őrizetbe vett” (10) embertől fegyvert és lőfegyvereket koboztak el. (11)

„Meg kell említeni, hogy az ukrán rendvédelmi szervek gyanúja szerint a nevezett állampolgár 2010-ben súlyos, az ukrán Btk. 115. cikkelyének hatálya alá tartozó bűncselekményt (12) követett el. A nyomozás tovább folyik (13)” – állítják az ukrán tárgyalók.

ВСУ признались в похищении Косяка в прифронтовой зоне

Az ukrán hadsereg elismerte Koszjak elrablását a frontvonal térségében

(sckk (1))

2021. 10. 13.

Mint a Донбасс Сегодня tudósítója jelenti: az ukrán fél megerősítette, hogy a frontvonal közelében elrabolták a luganszki tűzszünet-ellenőrző misszió egyik megfigyelőjét.

(…)

Ezzel együtt az ukrán fél közzétette a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottság (SZCKK) elrabolt megfigyelője katonakönyvének fényképét. Eszerint az áldozat a volt Luganszk megye Alcsevszk városából származik. Orosz útlevelét csupán 2020-ban kapta, ami azt bizonyítja, hogy a férfi a Luganszki Népköztársaság állandó lakója. (14)

ЛНР прекращает переговоры с Украиной до освобождения пленника

Az LNR mindaddig megszakítja a tárgyalásokat Ukrajnával, amíg szabadon nem engedik a foglyot

(pasechnik)

2021. 10. 13.

Luganszk nem fog tudni párbeszédet folytatni Kijevvel mindaddig, amíg az ukrán rendfenntartók fogságában lesz a Luganszki Népköztársaság (LNR) a tűzszünetet ellenőrző missziójának a tűzszüneti elválasztó vonal közelében elrabolt megfigyelője.

Az államfő követelte az elhurcolt tiszt haladéktalan szabadon bocsátását. Egyben felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), illetve más nemzetközi szervezeteket is, hogy reagáljanak Ukrajna provokatív lépéseire.

„Ezek a haramiák fegyverrel támadtak rá a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottság (SZCKK) lévő képviseletének fegyvertelen tisztjére, és magukkal hurcolták. Mindeközben Kijev nagyon jól tudja, hogy fegyveresek jelenléte az adott területe – az ellenőrző és áteresztő pontnál – kategorikusan tilos!” – közölte Paszecsnyik.

Украинские диверсанты пытают безоружного офицера ЛНР

Az ukrán diverzánsok kínozzák a fegyvertelen luganszki tisztet

(vsu-chb 6)

2021. 10. 13.

Az ukrán diverzánsok bántalmazzák, kínozzák a Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban (SZCKK) lévő képviseletének elrabolt megfigyelőjét. A fogolyról készített, ezt tanúsító fényképeket az ukrán fél tette közzé a világhálón – jelentette a „Donbassz Szegodnya” tudósítója. A képen látható, hogy Andrej Koszjak, – akinek szemét bekötötték, fejét ragasztószalaggal tekerték körbe – egy nyilván átmeneti börtönül szolgáló veremben guggol (14). A férfi arcán vér folyik.

Megjegyzések:

(1) Kontakt Csoport: a minszki tárgyalásokon belül a három hadviselő fél (Ukrajna és a két népköztársaság) képviselőiből álló testület. A Csoport teljes üléseken, illetve munkabizottságokban folyik. A mai példátlan emberrablás éppen a Csoport plenáris ülésének idején történt.

(2) A két hadviselő felet elválasztó tűzszüneti vonal közelében mindkét fél ellenőrző-áteresztő pontokat (EÁP) létesített. A nagy forgalmú EÁP-ok – az általuk nyújtott szolgáltatások révén –mostanra gyakorlatilag határállomásokká nőtték ki magukat.

(3) Régi megfigyelés, hogy jelentősebb bel- és külpolitikai események előtt megszaporodnak az ukrán fél provokációi. Ebből a szempontból is értékelhetők Zelenszkij meglehetősen gyakori látogatásai a fronton.

(4) De megvolt a másik nagy esemény is: Victoria Nuland moszkvai látogatása. Még elválik, hogy ez a mai kirívó eset a „megcsalt asszony” dühe volt-e, Zelenszkijnek az irháját menteni hivatott magánszáma volt-e, része volt-e a hivatalos Washington taktikájának, vagy ZE véres bohócnak az Oroszországhoz való közeledést ellenző washingtoni héjákkal egyeztetett akciója.

(5) Maja Pirogova, az ukrán időkben az orosz hazafias mozgalom jelentős képviselője volt a Donbasszban, meg is gyűlt a baja az ukrán hatóságokkal.

A közelmúltban az ukrán fél, hogy a másik felet froclizza, kitalálta, hogy a küldöttségekbe vegyék be un. civil szervezetek szakértőit is. Az ukrán küldöttségbe zömben a Donbasszból az ukrán rezsimmel rokonszenvevő álláspontjuk miatt eltávozott értelmiségieket, annak idején neves újságírókat vettek. Nagy volt, persze, a felháborodásuk ugyanakkor, amikor a DNR meghívta küldöttségébe Maja Pirogovát is. Az ukrán küldöttség még azzal is fenyegetőzött, hogy kivonul a tárgyalásokról, ha a donyeckiek nem távolítják el őt. Aztán maradt minden a régiben.

(6) A török Yaşar Halit Çevik az EBESZ ukrajnai missziójának vezetője

(7) A felvetés alkalmas a vizsgálat elnapolására. Közben ki tudja, mi vár a fogolyra.

(8) Érdemes figyelmesen olvasni. Képet kaphatunk arról, ilyen esetekben hogyan, miben szoktak hazudni, hogy a felelősséget a másik félre hárítsák. Néhány tipikus fogásra,állításra igyekszünk rámutatni

(9) A minszki megállapodásokban szerepelt az is, hogy a csapatokat és fegyverzeteket mindkét fél, a frontvonal teljes hosszában, visszavonja. A csapatokat egymástól másfél-másfél kilométerre, az egyes fegyvertípusokat meghatározott távolságra visszavonják egymástól. Az ukrán fél, mint mindig, szabotálta ezt a megállapodást is. Végül kín-keserves alkudozások után, az orosz fél, már megint, súlyos engedményt tett: beleegyezett abba, hogy a frontnak csak három pontján történjen meg a csapatok visszavonása. Az egyik színhelyen, Sztanyica Luganszkajánál, a luganszki néphasereg által 35. (!) alkalommal fellőtt jelzőrakétája után indulhatott meg a csapatszétválasztás. A mostani helyszínen („Pervomajszk-Zolotoje”) is újabb hónapokig tartott, mire megkezdődhetett a szétválasztás. Ám alighogy ez megtörtént, az ukrán hadsereg, valamilyen provokáció nyomán, mindig visszafoglalta állásait.

Az is előfordult, ugyanis, hogy AZ UKRÁN CSAPATOK ELFOGLALTÁK A MÁSIK FÉL ELHAGYOTT ÁLLÁSAIT. AMIKOR AZ ELHURCOLT LUGANSZKI TISZTET MOST AZZAL VÁDOLJÁK, HOGY KÉMKEDNI MENT AZ ELHAGYOTT UKRÁN ÁLLÁSBA, EZZEL CSAK AZT ELLENŐRIZTE, HOGY AZ UKRÁN CSAPATOK NEM SZIVÁROGTAK-E VISSZA ODA VISSZA (ami valószínűleg korábban még a luganszkiak állása volt). Még 2016 őszén történt, hogy az ukránok így, lopva elfoglalták a luganszkiak állásait, majd nyomban követelni kezdték, hogy a luganszki hadsereg vonuljon még hátrébb. Így, apránként szállva meg újabb és újabb területeket, lopakodtak előre, Luganszk felé. Maguk között, gúnyolódva, csak „békaügetésnek” nevezték ezt az alattomos nyomulást.

(10) „Őrizetbe venni” – az ukrán titkosszolgálat szakzsargonja, amikor valakit nem egyszerűen elfognak, de ezt emberrablás révén valósították meg. (Amikor pedig azt mondják, hogy „őrizetbe vettük és kihoztuk”, akkor valakit olyan területről raboltak el és hurcoltak Ukrajnába, amely nincs a kijevi rezsim ellenőrzése alatt. Valószínűleg így konferálták volna be, ha tavaly július, majd december végén sikerült volna a célszemélyt elrabolni, illetve (a második esetben) az elkábított, magatehetetlen foglyot a határ ukrán oldalára áthúzniuk.

(11) A fényképen látható pisztolyt semmiből sem állt a lövészárokba tenni, „bizonyítékként”.

(12) Az említett cikkely szándékos emberölésre vonatkozik. Amikor Ukrajna el akarja fogni a Donbassz fegyveres erőinek tisztjeit, parancsnokait – gyakran veti be ezt az érvet. Pár évvel ezelőtt a donyecki Népi Milícia egyik magasrangú parancsnoka ellen adtak ki, hasonló váddal nemzetközi elfogatóparancsot. Az illető éppen Jaltában tartózkodott. Egy ízben a város rendőrkapitánya, álnokul, valamilyen ürüggyel magához kérette, majd a belépő főtisztet nyomban lefogták. A maximum 40 napig tartó kiadatási őrizet már a vége felé közeledett, és vészesen közeledett a formális jog szerint ukrán állampolgár kiadatása, amikor jogvédő szervezetek (akik Oroszországban valóban jogvédők) közbelépésére sikerült megakadályozni a kiadatást.

Hacsak közben ki nem sikerül őt szabadítani, akkor súlyos büntetés kiszabása vár rá. Ami jobb esetben azt jelentheti, hogy egy fogolycsere során, elnöki kegyelemmel kicserélhető lesz (valószínűleg ez is a cél: Luganszkban az utóbbi időben jó pár diverzánst, terroristát kaptak el.) Rosszabb esetben azonban a már elítélt embert átszállítják az ukrán különleges szolgálatok valamelyik titkos börtönébe, ahol válogatott kínzásokkal igyekeznek majd belőle valamilyen Oroszországra terhelő vallomást kicsikarni. Ami alkalmas lehet a háborús pszichózis felszítására éppen úgy, mint a figyelem elterelésére.

(13) A „nyomozás” vélhetően a körül forog majd, hogy a fogoly orosz állampolgár – illetve, hogy egy évtizeddel ezelőtt elkövetett gyilkossággal gyanúsítják. Mintha nem tudnák, hogy a Donbassz lakói közül már vagy 700 ezren orosz útlevelet és állampolgárságot kaptak. Félő, hogy erre a körülményre építve olyan bűnügyet körítenek, aminek folytán a fogolyra kegyetlen megpróbáltatások, kezdetben szörnyű lelki, majd fizikai terror vár majd.

(14) A nyomokból ítélhetően elrablásakor a foglyot leütötték (erre utal vérző feje), megkötözték, szemét bekötötték, száját is leragaszthatták. Klasszikus emberrablás.

Az elrabolt Andrej Koszjak luganszki tűzszüneti ellenőr – fogságban
Koszjak katonakönyve. Ebből kiderül, hogy bár tavaly február óta orosz állampolgár – egy Luganszk megyei város, Alcsevszk szülötte
Az ukrán diverzánsok által szolgálati helyéről elhurcolt Andrej Koszjak luganszki tűzszüneti ellenőr katonakönyvének vonatkozó bejegyzése. Ebből kiderül, hogy csak 2020. február 13-án kapta meg orosz állampolgárságát.

Csikós Sándor

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Szítják a feszültséget a Krím körül – És ami a krími népszavazáshoz vezetett…

Majdnem összetűztünk az ukránokkal – Magyarország megmutatta: kész különleges alakulatokat bevetni Kárpátalján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük