KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Átrendeződő világunk – Oroszország Európa vezető gazdasági hatalma

A nyugati szankciók fő célpontjává vált Oroszország átvette Németországtól Európa vezető gazdasági szerepét, és a világ öt vezető gazdasági hatalma közé került – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán világbanki és orosz forrásokból.

A Világbank adatai szerint Oroszország megelőzte Németországot a vásárlóerő paritás és a megtermelt gazdasági érték tekintetében. A világgazdaság vezetője Kína, az Egyesült Államok a második, India a harmadik, Japán a negyedik, Oroszország pedig az ötödik.

A fejleményt értékelő Makszim Oreskin, orosz elnöki tanácsadó az Expert magazinnak a következőket mondta: Az Európai Unió, benne Németország gazdasági visszaesését az okozza, hogy megfosztotta magát az orosz energiától és a kínai csiptől. Ez az európai gazdaság hosszú távú stagnálásához vezet. A nyugati társadalmakban polarizációs folyamatok figyelhetőek meg: mélyül az egyenlőtlenség. Kulturális és identitási válság mutatkozik a társadalmi struktúrát megváltoztató migráns-betelepülés miatt.

„A globális észak országainak fokozatos leépülése, valamint a keleti és déli országok folyamatos hatalomszerzése olyan dolog, amely további változásokat fog előidézni a világgazdaság szerkezetében” – mondta.

Ázsia felemelkedéséről szólva Oreskin elmondta, hogy Kína a világ első számú autóexportőrévé vált. Legfőbb vásárlója Oroszország 9,4 milliárd dollár értékben, a második Belgium 5,2 milliárd dollár, és Nagy-Britannia 4,8 milliárd dollár értékben.

Az európai autógyártóknak most nincs sem értékesítési piacuk, sem technológiai előnyük, mint volt öt-tíz évvel ezelőtt. Megtörténhet, hogy tíz éven belül történelem lesz a Mercedes és a BMW. Lehet, hogy márkanévként megmaradnak, de valószínűleg a Volvo sorsára fognak jutni: őket is megveszik a kínaiak, és ezzel megszűnnek európaiak lenni – mondta Makszim Oreskin.

 

Washington, Moszkva, 2023. december 27. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük