KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tovább tombol a baloldali erőszak Lengyelországban

Erőszakkal akarja átvenni az állami média felett az irányítást a Donald Tusk vezette új, szélsőbaloldali lengyel kormány. Múlt szerdán még a lengyel televízió több csatornájának adását is leállították, amire a kommunizmus óta nem volt példa. Szombaton hajnalban megint verőlegények érkeztek, akik agresszíven léptek fel a dolgozókkal és a képviselőkkel szemben is.

Nem szabad médiát terveznek, hanem csak kormányzati szócsövet. Egyes politikusok az újságírókat állásajánlattal keresik meg és hatalmas összegeket ajánlanak fel nekik az új közszolgálati csatornábanírja a Do Rzeczy jobboldali lap.

Minden szerkesztőségünkből az új TVP vagy csalt el, vagy megpróbált embereket elcsalni magával. Nagyon nagy összegeket kínáltak, gyakran olyan hatalmasat, amelyeknek kevés közük volt a piaci helyzethez. (…) – mondta Bartosz Węglarczyk, az Onet főszerkesztője az „Onet Rano” programban.

Magdalena Rigamonti, az Onet újságírója hozzátette, hogy „egyes politikusok” felhívják az újságírókat állásajánlatokkal az új TVP-ben. – És azt mondják: van egy ilyen javaslatunk, jöjjenek hozzánk, új, szabad médiát fogunk teremteni – tette hozzá.

„Amikor egy politikus felhív egy újságírót, mindannyiunk gondolataiban hatalmas piros lámpáknak kell kigyulladniuk, mert ez azt jelenti, hogy

nem szabad médiát terveznek, hanem a pártnak alárendelt kormányzati médiát.

És ez a félelem, erről kell beszélnünk, ezt kell tudatosítanunk az emberekben” – hangsúlyozta Rigamonti.

Az ügy előzménye, hogy kedden a lengyel törvényhozás állásfoglalást fogadott el

„a jogrend, valamint a közszolgálati média és a lengyel hírügynökség pártatlanságának és megbízhatóságának helyreállításáról”.

Ez is érdekelheti:  Szakértő: El akarhatják hallgattatni a békepárti Donald Trumpot, emögött pedig háborúpárti erőket sejtenek

244 képviselő szavazott mellette, 84 ellene és 16 tartózkodott. Több mint 100, a nemzeti oldalon politizáló PiS képviselő nem vett részt a szavazáson, és elment a TVP központjába. Woronicza. Jarosław Kaczyński elnök elmondta, hogy pártja politikusai 10 fős csoportokban váltják egymást a közmédium épülete előtt.

Szerdán a Donald Tusk által vezetett kormány kulturális minisztere, Bartłomiej Sienkiewicz – aki egy állambiztonsági tiszt – menesztette a TVP, a Polskie Radio és a PAP igazgatótanácsának jelenlegi elnökeit,

valamint a felügyelőbizottságokat. A miniszter új felügyelőbizottságokat nevezett ki a vállalatokhoz, amelyek új igazgatóságokat neveztek ki.

A Nemzeti Médiatanács és a médiavállalatok jelenlegi igazgatósága törvénytelennek tartja Sienkiewicz intézkedéseit.

Az új vezetők rengeteg újságírót azonnal kirúgtak, leváltották az állami hírügynökség és a televízió vezető tisztségviselőit is. Az intézkedés óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, a jogszabályok szerint ugyanis a lengyel köztelevízióról, a rádióról és az állami hírügynökségről parlamenti határozattal nem, csupán alkotmányozó többséggel lehet dönteni.

Az M1-nek Palóc André, a Századvég vezető elemzője arról beszélt, hogy miközben az új lengyel kormány lábbal tiporja a sajtószabadságot és a jogállamiságot, Brüsszel mélyen hallgat. Hozzátette: ha valamiféle objektív rendszer volna az Európai Unióban, ilyenkor indulna egy vizsgálat, hiszen gyakorlatilag egy állami intézménynél – most úgy tűnik, politikai alapon – küldtek el nagyon rövid időn belül embereket.

Hozzátette: Brüsszel és korábban maga az új lengyel kormányfő is többször bírálta Magyarországot a jogállamiság megsértése miatt, ma pedig azt látjuk, hogy Donald Tusk lábbal tiporja a demokráciát és a véleményszabadságot, Brüsszel pedig ezt csöndben végignézi.

Andrzej Duda lengyel államfő szombaton jelentette be, hogy vétót emel a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítő jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati tévét – köztük a PAP hírügynökséget – érintő intézkedései miatt.

Ez is érdekelheti:  Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Andrzej Duda az X-platformon (korábban Twitter) közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot „az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének” körülményei között.

A lengyel államfő korábban azt is kijelentette, hogy Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter kirívó módon alkotmányt sértett, amikor parlamenti határozat alapján intézkedett a köztévé ügyében.

A Jog és Igazságosság január 11-re tömegtüntetést szervez a köztévé elleni támadás miatt.

Origo

Kiemelt kép: Rendőrök a TVP lengyel közszolgálati televízió varsói székháza előtt 2023. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Kalbar)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Tovább tombol a baloldali erőszak Lengyelországban

  1. JAVASOLNÁM A LENGYELEKNEK HOGY JOJJENEK EL MAGÁNLECKÉT VENNI ORBÁN URTŐL.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük