KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszel megtiltaná, hogy gázkazánnal fűtsenek az emberek

Brüsszel hat éven belül betiltaná, hogy az emberek gázkazánnal fűtsenek az unióban, 2040-re pedig az ipari felhasználók sem fűthetnének gázzal.

A brüsszeli tervezet azt írja: környezetvédelmi okokból kell betiltani a gázfűtést. Szakértők ugyanakkor azt állítják, ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen átállni, ráadásul a költségeket sem lehet a fogyasztókra terhelni. A javaslatról januárban szavazhatnak.

 

Naponta vezeti egy balassagyarmati férfi, hogy mennyi gázt használ el fűtésre. Balogh János azt mondja: évtizedek óta gázkazánnal fűt a család, ami nemcsak jól működik, de gazdaságos is.

Ezt a fűtési módot azonban egy uniós javaslat szerint már nem sokáig használhatnák. Az Európai Parlament és az Európai Tanács ideiglenes megállapodása alapján ugyanis 2030-ig kivezetnék a lakóházak és az irodák gázfűtését. Vagyis a gyakorlatban betiltanák gázkazánok telepítését a lakóházakban.

A terv Brüsszel klímacéljainak része,

az uniós politikusok elképzelése szerint ugyanis 2040-re nemcsak a lakóházakban, hanem a teljes uniós energiarendszerből is kivezetnék a gázfűtést.

Elemzők szerint az átállás rendkívül érzékenyen érintené a magyar lakosságot. Itthon ugyanis a háztartások csaknem kétharmada gázzal fűt.

Kósi Ferenc 35 éve foglalkozik gázkazánok javításával, a szakember saját otthonában is kondenzációs kazánnal fűt. Az M1 Híradójának arról beszélt: úgy látja, Magyarországon sem a technikai, sem a munkaerőpiaci feltételek nincsenek meg az átállásra.

„Át kellene országos szinten alakítani a hálózatot, erre még nem vagyunk készen, úgy gondolom. A napelemeket sem tudják száz százalékban fogadni a hálózatok. Hogyha kivezetnék a gázt az energiaellátásból, az olyan mértékű átalakítást igényelne az országban, amire nem áll rendelkezésre forrás.”

Brüsszel politikai elköteleződést tett, a döntés szakmai háttere azonban ismét hiányzik – fejtette ki a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője. Hortay Olivér hangsúlyozta:

bár az Európai Parlament januárban szavazhat a javaslatról, a tervezet anyagi megvalósíthatósága kérdéses.

Hortay Olivér hozzátette: a vállalás az unió egészének gazdaságát is érintené, egy ilyen döntés ugyanis a tagállamainak ingatlanpiacát is visszavetné.

Ez is érdekelheti:  Kekeckednek: Ukrajna leállította az olajszállítást Magyarország részére

hirado.hu

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: demaerre / Forrás: Getty Images/iStockphoto

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük