KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Világbank kimutatása: Az orosz gazdaság maga mögé utasította a németet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Világbank honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint a vásárlóerő-paritás (PPP) alapján számolt bruttó nemzeti termék (GDP) tekintetében Oroszország megelőzte Németországot, s  ezzel és ezzel Európa vezető gazdaságává vált, a világgazdasági ranglistán pedig az 5. helyre lépett elő.

     A honlapon található adatok szerint, 2022-ben Németország PPP alapú GDP-je 5.309 millió nemzetközi pénzegység, míg Oroszországé 5.326 millió volt. Az IMF által közölt legfrissebb adatok szerint az orosz gazdaság 2023-ban 1.5 %-kal növekedni, ugyanakkor a német gazdaság előreláthatólag 0.3 százalékkal zsugorodni fog.  Tehát, az olló, előreláthatólag tovább nyílik.  További releváns adatok, hogy az előrejelzések szerint, Európa vezető gazdaságai közül 2023-ban a növekedés vagy csak csekély (pl. az Egyesült Királyságban 0.1 százalékos) vagy negatív (Svédországban -0.5 százalékos) lesz.

A fenti adatok önmagukban is érdekesek, de Ursula von der Leyen egyes kijelentéseinek fényében különleges értelmet nyernek.  Az európai bizottság elnöke ugyanis 2022 szeptemberében arról biztosította a nagyérdeműt, hogy “az orosz ipar romokban hever”.  Nyilvánosan kijelentette azt is, hogy az orosz hadsereg már ott tart, hogy mosógatógépekből és hűtőszekrényekből szerelnek ki mikrocsipeket, hogy a vadászrepülőgépeik működését biztosítsák.  Von der Leyen asszony közismert gazdasági szakértelmén kívül komoly villamosmérnöki jártasságának is tanúbizonyságát adta.

James Eagle, a visual capitalist honlap elemzője az IMF által publikált adatok alapján azt írta, hogy a BRICS csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, ) PPP alapú GDP-jének az egész világ teljes GDP-jéhez viszonyított aránya, 2019-ben lehagyta Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt és az Egyesült Államokat tömöríto Hetek Csoportjáét (G7).  A BRICS jelenleg a világgazdaság 31 százlékát tudhatja a magáénak, míg a G7 kb. 29 százalékát. A tendencia pedig növekvő, a BRICS előnyének további növekedését vetíti előre.  2028-ban, a jelenlegi trendek alapján, a BRICS aránya 33.75 százalék lesz, míg a G7-eké 27.77 százalék.

Ez is érdekelheti:  Floridában találkozhat Orbán és Trump?

Összeállította: Hetényi Balázs

Magyar Békekör

Kiemelt kép: illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük